ПП”Републиканци за България”: Приоритети в сектор “Външна политика”

Подкрепяме по-задълбочената интеграция в ЕС и процеса на разширяване

Запазването на единството на ЕС, особено след Брекзит, е задължително условие за бъдещото задълбочаване на взаимодействието между държавите членки и утвърждаването на глобалната роля на Съюза. За успешното функциониране на ЕС е необходимо засилване на демократичната легитимност, прозрачност и ефективност, включително чрез по-активна роля на националните парламенти и прилагане на по-ясен и видим механизъм на европейско законодателство.

Подновяването на разговора за разширяването на ЕС стои на дневен ред и е приоритетен въпрос за нас. От геополитическа гледна точка процесът на постигане на пълноправно членство в Съюза и пълната интеграция на държавите кандидатки генерира сигурност и гарантира стабилност в региона.

За нас колективната отбрана и трансатлантическото сътрудничество нямат алтернатива

Евро-атлантическата интеграция е изключително важна на фона на настоящите предизвикателства пред сигурността, особено в контекста на засиленото влияние на трети страни в региона на Черно море и на Балканите. НАТО е формат, който гарантира мир, стабилност и върховенство на закона. Алиансът има нужда от адаптация към новата среда за сигурност и от стабилни отношения между партньорите.

Приоритетно за РБ е сътрудничеството между НАТО и ЕС, което трябва да постигне пълния си потенциал, особено за развиване на способностите в двете организации.

Подкрепяме политиката на „отворени врати“ на Алианса, водени от убеждението, че евро-атлантическата интеграция е основно средство и реална възможност за постигане на дълготрайна стабилност в страните – кандидатки за членство.

Възобновяване на ролята на България в регионалното сътрудничество

Българското председателство на Съвета на ЕС даде нов импулс на разширяването в посока към Западните Балкани. Оценяваме ветото от страна на България за началото на преговорния процес с РСМ и Албания като непоследователно и недалновидно решение. На мнение сме, че страната ни може да защити ефективно интересите си в рамките на преговорния процес на ЕС с Република Северна Македония и Република Албания и той трябва да започне възможно най-бързо.

Особено внимание отделяме на регионалното сътрудничество във формати, продиктувани най-вече от факта, че сме непосредствени съседи с две държави-членки на ЕС и три страни-кандидатки.

Подкрепяме преговорния процес със Сърбия и Черна гора, като отчитаме националния интерес.

Ефективният диалог с Турция трябва да продължи. Изпълнението на споразумението между ЕС и Турция от март 2016 г. изигра основна роля за намаляването на броя на незаконно пристигащите в България мигранти. Подкрепяме развитието на отношенията между България и Турция в дух на сътрудничество в областта на сигурността и отбраната и икономическата сфера.

Утвърждаване на стратегическото партньорство със САЩ САЩ и България споделят обща воля за задълбочаване на стратегическото партньорство в области от взаимен интерес: сигурност и отбрана; енергийна сигурност; върховенство на закона; образование и връзки между народите на България и САЩ; борба с тероризма. Отмяната на визовия режим за българските граждани е приоритетен въпрос. Оставането на България извън Програмата за безвизови пътувания – Visa Waiver Program (VWP) възприемаме като несъответстващо на нивото на двустранните отношения.

За ограничаване на позициите на Русия в България и региона

В отношенията си с Русия отчитаме националния интерес и единната ни политика със страните членки на ЕС и НАТО. В средносрочен план развитието на българо-руските отношения зависи от преодоляването на напрежението породено от кризата в Украйна. Обвързваме изпълнението на Минските споразумения с преразглеждането на санкциите срещу Русия. Националният интерес на България предполага диверсификация на енергийните източници и отслабване на руското политическо влияние в региона.

ПП”Републиканци за България”

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 549 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *