По проект по “Еразъм+” деца от ОУ”Ив.С.Тургенев” посетиха обекти на ЮНЕСКО в Турция

С много нови приятели и незабравими спомени се сдобиха учениците от ОУ”Иван Сергеевич Тургенев”-Разград по време на посещение в съседна Турция по проект „EUstudents in EUwonderland”, разработен по програма „Еразъм +“ , ключова дейност 2 „Сътрудничество за иновации и обмяна на добри практики“. Това съобщават от ръководството на училището.

Седмицата от 1 до 5 август 2022г. е преминала под надслов “ЮНЕСКО – материално, нематериално и природно наследство”, a децата и техните учители са имали възможността да се запознаят с анатолийската култура и история. Началото на визитата бе поставено със срещата между партньорите по проекта и кмета на Кечиорен (Анкара) Тургут Алтънок, който посрещнал гостите с думите: „ Подобни културни пътувания са изключително важни както за нашата страна, така и за световния мир. Нашите деца и младежи се нуждаят от чист свят. Ние винаги сме готови да подкрепим младото поколение в изграждането на световен мир“.

В духа на приемствеността гостите от България, Словения, Италия и Мерсин (Тарсус) посетили мавзолея на Кемал Ататюрк и участвали в специална церемония.

В следващите дни учениците имали възможност да се докоснат до множество обекти под егидата на ЮНЕСКО – езерото Туз, джамията Хаджибайрям и прилежащата й територия, националния парк Гьореме, скалните църкви и манастири в Кападокия, подземния град Деринкую, Етнографския музей в Анкара, потопиха се в историята на анатолийската цивилизация, като посетиха едноименния музей.

В деня преди да си тръгнат гостите на Анкара посетили и Ендемичната долина, където видели многообразието от растения ендемити и погалили прочутите Анкарска котка, Анкарска коза и Анкарски заек, също ендемити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *