По проект ЖАНЕТА ще ремонтира ел.уреди на възрастните хора в две бедни самуилски села

Сдружение с нестопанска цел в обществена полза „Женска Алтернатива за Независимост Етническа Толерантност и Асоцииране“ (ЖАНЕТА) стартира изпълнението на проект „Подкрепа за достойни старини на възрастни хора от селата Хърсово и Голям Извор, община Самуил”. Това събощават от ЖАНЕТА.

Оттамв припомнят, че вече 18 години сдружението работи в социалната сфера и с представители на уязвими групи в Област Разград. Селата Голям извор и Хърсово от Община Самуил са с висок процент крайно бедно население, разчитащо на трудова ангажираност само през пролетно-летния сезон. Над 50% от населението е застаряващо, като една част от тях са самотно живеещи.

При посещения в двете села от представители на сдружението, преди разработване на проектните ангажименти, са проведени разговори с част от местните жители. В непринудените разговори е установена необходимост от подкрепа на възрастни семейства с хранителни продукти. Дългогодишниян музикант от с. Голям извор  Румен Боянов с прякор Дочо, споделил, че това за него и съселяните му ще е глътка надежда в тежкото ежедневие. Друг възрастен човек, Георги Димитров Георгиев от с. Хърсово, споделил, че отдалечеността на селото от големия град и немотията са причина много от съселяните му да нямат работещ телевизор, хладилник или печка, тъй като липсват образовани хора. Немислимо е да бъдат закупени нови ел. уреди, но пък ремонтът им може да бъде извършен само от квалифицирани техници. Това е провокирало екипът на сдружението заложените за изпълнение, в рамките на три месеца, считано от август 2022 г., проектни дейности да са насочени към възрастните жители на тези две села.

Ще се доставят пейки за жителите от двете села, ще бъдат ремонтирани битови електрически уреди на самотно живеещи възрастни хора и ще се осигурят хранителни пакети на крайно нуждаещи се семейства от целевата група.

В дейностите по проекта ще бъдат ангажирани и доброволци към сдружението.

От учредяването си през 2004 г. до момента СНЦ“ЖАНЕТА“ е помогнало на над 17 600 души, с консултации; с хуманитарна подкрепа – храни от първа необходимост, мебели, санитарни материали; с обучения, съдействие и защита.

Проектът се финансира от фонд “Нашите родители” на фондация „BCause”.

 2,715 total views,  6 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *