Почти стигнахме Шумен по нарушители на карантината

Прокуратура

Разград е съвсем близо Шумен по брой нарушители на карантинните мерки, въпреки, че по население съседната област е с 50% повече жители – 172 262 срещу 110 789 по данни от Националния статистически институт от края на 2019 г. Това става ясно от прессъобщение на Апелативна прокуратура-Варна, в който съдебен район са и двете области.

Апелативната прокуратура във Варна осъществява специален надзор по 205 досъдебни производства, образувани до момента от районните прокуратури в апелативния район за нарушаване на правила и мерки против разпространяването на COVID-19 по време на пандемия и в извънредното положение – престъпление по член 355, ал. 2 от Наказателния кодекс. Само четири от тези досъдебни производства са за разпространение на фалшиви новини във връзка с коронавирусната инфекция- уточняват от държавното обвинение.

През днешния ден от Районната прокуратура във Варна според  указанието за специален надзор и заповедта на административния ръководител на Апелативната прокуратура са постъпили на специален надзор 10 дела за попълване на неверни обстоятелства в декларациите за напускане на областните градове на изградените КПП-та с цел да бъдат заобиколени и нарушени мерките против разпространението на заразната болест.

Най-много досъдебни производства за нарушаване на карантинните мерки са под ръководството на Районната прокуратура във Варна. Техният брой до днес е 108. На второ място по дела за нарушаване на задължителната изолация се водят в Районната прокуратура в Шумен – 31, следват делата в съдебния окръг на Окръжната прокуратура в Разград – 29. В Районната прокуратура в Търговище техният брой е 18, а в Силистра – 15.

Зачестяват и случаите на многократно нарушаване на ограничителните мерки от лица, завърнали се от чужбина и поставени под задължителна карантина за срок от 14 дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *