Почетоха паметта на жертвите на комунизма в Разград

Панихида в памет на  жертвите на тоталитарния режим в Разград отбеляза годишнината от злокобния разстрел. През паметника на екзекутираните в двора на стария гробищен парк застанаха  близки и потомци на жертвите, политици от десницата  и граждани.

Заупокойната  молитва  бе отслужена от отец Дмитрий Терзи. „ Тук са заровени 17 мъже от  Разград, които  през 40-те години на миналия век са били част от елита на града.“, разказа  Димитър Попов, лагерист от Белене, чийто свако е един от разстреляните. Той припомни, че на съвестта на тези хора не лежат никакви престъпления, но тяхната екзекуция е целяла да всее страх у гражданите и да убие идеята за съпротива срещу комунистическия режим.

„Свещеник Ангел Хубанчев, който е един от разстреляните, по пътя  към т.н. Народен съд е благославял хората, които, организирани от репресивните власти, крещели „Смърт!“ .  Нито един от участниците в кървавата екзекуция не е наказан след края на тоталитарния режим.  Доскоро те живееха в Разград сред хората, чиито близки бяха разстреляли.“, припомни Митко Попов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *