Потвърдиха положителната проба за COVID-19 на бебето от Ясеновец, както и на неговата баба и още 2 деца и двама възрастни от Бърдоква

Коронавирус

Положителният тест на 4-месечното бебе от Ясеновец за COVID-19 бе потвърден и от лабораторията във Варна. Това съобщи за Разград24/7 началникът на Микробиологичната лаборатория в МБАЛ”Св. Иван Рилски” д-р Екатерина Кубратова. Положителни са и още няколко проби, които тя е изпратила в морската столица днес: на 38-годишната баба на момиченцето, на две деца на по 16 години от село Бърдоква и на сестрата и майката на първата болна пациентка в исперихското село. Тъй като пробата на майката бе потвърдена още в понеделник новите случаи в Разградско са 5 и с тях общо диагностицираните с Коронавирус стават 9.

Д-р Кубратова обясни и причината за появата на разминаване в резултатите, обявени в предходните дни. По думите й апаратурата, с която работи, е много добра и това, че част от положителните тестове, не бяха потвърдени в София, може да бъде обяснено само с начина на транспортиране. В разградската лаборатория пробите се съхраняват при температура от минус 70 градуса, а за София са пътували замразени, но при минус 4 градуса, което, както и дългото време, в което са пренасяни, ги е компрометирало и е повлияло на отчетените в столицата резултати. Днес към Варна, макар и за много по-кратко време, пробите са пътували в сух лед, който е поддържал температурата от съхранението им в разградската лаборатория.

В Бърдоква новопотвърдените случаи са под карантина заради това, че са контактни на първия установен там случай и тъй като бяха безсимптомни, вероятно карантината им ще се увеличи от 14 дни на 28. Все още обаче не е ясно колко са контактните на новите случаи от Ясеновец. Според неофициална информация бабата е придружаващо лице на бебето, тъй като майка му не се е чувствала добре и се лекува в дома си. Бебето с първоначална диагноза ларингит е прието вчера в Детско отделение, преместено е в Инфекциозно след първото потвърждаване на пробите му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *