Полски експерти от Световната банка представиха своята визия за регионите на България след 2020 г.

Областният управител на област Разград и председател на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район Гюнай Хюсмен откри последователно днес две събития, свързани с визията за регионално развитие на страната през новия програмен период. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

Те се организират във всеки от шестте района за планиране от Министерството на регионалното развитие и благоустройството съвместно с Международната банка за възстановяване и развитие по проект за оказване на консултантска помощ в подобряване на процеса на регионално развитие в България и подпомагане на процеса за програмиране за периода 2021-2027 г.

В приветствието си към участниците г-н Хюсмен коментира, че най-важната промяна в политиката на сближаване на регионите за следващия програмен период е въвеждането на деконцентриран подход на управление на програмите с фокус върху местния потенциал и нуждите на конкретните територии, така фокусът се променя от национално към регионално ниво, т.е. акцентира се върху съобразяване на проектите, които ще бъдат финансирани по новите оперативни програми, с нуждите и спецификите на всеки район.

И двете дискусии – форум за стратегическа консултация с членовете на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район и работна среща с представители на институции и организации, които не са членове на съвета: представители на неправителствения сектор, на академичните среди, на местния бизнес и граждани от петте административни области от Северен централен район: Разград, Русе, Силистра, Велико Търново и Габрово – бяха оживени и в тях възникнаха идеи и бяха представени добри практики за развитие на регионите.

Пред участниците презентация на тема „Визия и напредък в подготовката на програмен период 2021-2027“ представи старши експерт в сектор „Стратегическо планиране и програмиране” в МРРБ Людмила Стойкова, Людмила Тозева от Администрацията на Министерски съвет също коментира основни параметри от презентацията, а варианти за подходите през новия програмен период представиха Анна Банашчик и Гжегош Волшак от Международната банка за възстановяване и развитие.

В събитията участваха и: Областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова, на заместник областните управители на Разград Нурие Црънгалова и Евгени Драганов, кметът на Разград д-р Валентин Василев, кметът на Исперих Бейсим Руфад и други представители на местната власт, бизнеса, неправителствени организации, образователни институции и други.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *