Полиция ще пази необитаемите къщи в Лъвино, набират доброволци за разчистване и възстановяване на щетите

Областният управител Владимир Димитров свика Областния щаб за защита на населението при бедствия на място от днешните природни бедствия в Лудогорието в най-пострадалото място – село Лъвино. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация.

В Лъвино Владимир Димитров е бил в Лъвино заедно с  главен експерт по защита при бедствия и аварии Николай Атанасов, който е секретар на щаба и директор Дирекция АПОФУС Светлин Симеонов, директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Мирослав Иванов и комисар Емилиян Станев директор на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”, присъствали са и шефовете на ВиК Исперих и Електроразпределителното дружество.

Там е установено, че днес наобяд на територията на община Исперих в землищата на селата Лъвино, Тодорово, Конево и Яким Груево, вследствие на обилни валежи и бурен вятър, са нанесени щети на електропреносната мрежа. Други поражения са нападалите дървета по общинската и републиканска пътна мрежа. Най-пострадало е село Лъвино, вследствие на бурния вятъра отнесени покривите на над 150 къщи, нанесени са щети по селскостопански постройки и животни, моторни превозни средства и земеделски продукти. Няма пострадали хора, има жители на селото с леки наранявания, които не са потърсили медицинска помощ.

Щабът е взел решение за обявяване на частично бедствено положение в община Исперих в село Лъвино. От утре със заповед цялата общинска администрация ще започне да описва щетите. ОД на МВР ще постави постове, тъй като пострадалите къщи са необитаеми и се нуждаят от охрана. Населеното място е без електричество, като се работи за възстановяването му.

Поради нанесени щети  по електропреносната мрежа, тази нощ ток няма да има, освен в село Лъвино и в селата Бърдоква, Тодорово, Китанчево, Средоселци, Конево и Къпиновци, всички от Исперихска община. Проблемът с
тока в тази села ще доведе и до проблем с водоподаването. През цялата нощ ще се работи и поетапно ще се възстановява електроподаването.

От Община Исперих започват да набират доброволци за разчистване и възстановяване на щетите в Лъвино.

След като бъдат описани щетите, Община Исперих ще изпрати до Междуведомствената комисия искане за възстановяване на щетите, Областният управител също ще изпрати становище. Пострадали са обществени сгради и частни домове.

Областният управител изпрати служители на Областна администрация на проверка и в други населени места, където имаше сигнали за поражения. В село Веселина, община Лозница, са паднали дървета и един електроразпределителен стълб. Директорът на дирекция Светлин Симеонов заедно с изпълняващия длъжността кмет на Лозница Ферди Ахмед задействаха Гражданска защита и Енерго Про, заради паднал стълб на улицата. Николай Атанасов се отзова на сигнал в село Тодорово, където от силния вятър има паднало дърво върху уличното платно, което е засегнало и покрив на къща.

В областта няма прелели реки и язовири. За други населени места няма информация за щети.

Българският червен кръст ще изпрати утре в Лъвино доброволци и психолози, които да окажат помощ на хората останали без домове, на стресираните възрастни хора и деца. БЧК има готовност за предоставяне на завивки и постелки, при нужда. Две семейства са съобщили, че имат нужда да им се помогне с храна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *