Политици и общественици изразиха съболезнования на близките на Радосвет Радев

Редица политици, общественици и приятели изказаха съболезнования на близките и колегите на Радосвет Радев по повод кончината му.

Радосвет Радев почина внезапно днес на 61 години. Той е завършил е Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” и е специализирал маркетинг и мениджмънт в САЩ. Работил е последователно в Софийски градски съд и в Програма „Христо Ботев” на Българското национално радио.

През 1992 г. създава националното “Дарик радио“. Основател е на най-големия приватизационен фонд „Доверие” и на приватизационен фонд „Албена инвест”.

В момента е изпълнителен директор на „Дарик холдинг“, председател на Надзорния съвет на “Доверие – Обединен холдинг” АД и председател на Съвета на директорите на „Албена“ АД.

Председател е на Съюза на българските национални електронни медии и е член на УС на Националния борд по туризъм и на Фондация „Буров“. От 1990 г. Радосвет Радев е член на УС на БСК и зам.-председател на камарата на обществени начала. На 19 юни 2018 г. е избран за изпълнителен председател на БСК, като наследява на поста Божидар Данев след неговата кончина. През 2018 г. Радосвет Радев е и ротационен председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели, обединяваща национално представителните работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ. На 5 декември 2018 г. Радосвет Радев е избран за председател на УС на БСК.

Носител е на орден „Св. Св. Кирил и Методий“ с огърлие (Указ № 200/2010 г.) за особено значимите му заслуги в областта на културата и е Доктор хонорис кауза на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Семеен, с четири деца.

Президентът Румен Радев изказва искрени съболезнования на семейството, близките и колегите на Радосвет Радев за огромната загуба, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. „Като председател на Българската стопанска камара, той работеше активно и всеотдайно с политици, с граждански формации, държавни институции и социални партньори, воден от идеята да създаде предвидима и благоприятна среда за развитие и просперитет на българския бизнес“, заявява държавният глава в съболезнователния адрес до близките.

Президентът посочва, че Радосвет Радев ще бъде запомнен и с приноса си за развитието на медиите в България. „Създаденото от него Дарик радио допринесе за медийния плурализъм у нас, даде шанс за професионалната реализация на редица журналисти, които имаха свободата да разгърнат таланта си“, пише в съболезнователния адрес. Президентът допълва, че въпреки многото предизвикателства в медийната среда, Радосвет Радев продължаваше да насърчава качествената журналистика и доказателство за това са многобройните слушатели на медията.

В съболезнователно писмо министър-председателят Стефан Янев каза: “Изразявам най-искрените си съболезнования към семейството, близките и приятелите на Радосвет Радев. Той е личност, която остави ярка следа в българския бизнес, журналистика и в обществения ни живот”.

Премиерът подчерта ключовата роля на Радев за развитието на благоприятна и ползотворна бизнес среда у нас, насочена към иновациите.

Дълги години Радосвет Радев бе важна част от Българската търговска камара, допринасяйки за нейното модернизиране и превръщането ѝ във водеща бизнес организация. Той не само спомогна за утвърждаването на нейния авторитет, но даде и своята дан за изграждането на позитивна, спокойна и предвидима икономическа обстановка у нас, сподели министър-председателят.

Радосвет Радев е основател на Дарик Радио, една от първите частни медии в страната. Дейността му винаги е била насочена към подпомагане на медийния плурализъм и представяне на всички възможни гледни точки. Министър-председателят Янев изтъква, че Радосвет Радев е личност, която е оставила ярка следа.

„Той ще бъде запомнен от обществеността като човек с визия, личност, която непрекъснато се стреми към високи цели и неизменно работи за бъдещето на България“, допълва още премиерът.

Загубата е голяма. Поклон пред светлата му памет!, добавя министър- председателят Янев.

Съболезнователното писмо изпрати председателят на Четиридесет и шестото народно събрание Ива Митева:

„Опечалено семейство!

Опечалени близки и колеги!

С дълбока скръб посрещнах вестта за кончината на уважавания журналист, собственик на Дарик радио и председател на Българската стопанска камара Радосвет Радев. Приемете моите искрени съболезнования по повод тежката загуба.

Като създател на Дарик радио той даде своя принос за развитието на медийната среда в България, постави основите на частните радиа и отстоява високи професионални стандарти в радиожурналистиката. От 1993 г. до днес Радосвет Радев работи неуморно и утвърди Дарик радио като авторитетна и уважавана медия, на чиято бърза, точна и обективна информация слушателите разчитат.

През последните години като председател на Българската стопанска камара Радосвет Радев се ангажира с нейното развитие и модернизиране. Направеното от него беше високо оценено от представителите на работодателите и от партньорите на организацията, която има важна роля за формиране на българската икономика.

Поклон пред светлата памет на Радосвет Радев!“

Журналистът Мартин Карбовски заяви: „На Радосвет. Благодаря за работата, господин Радев! Има и досега няколко човека, на които говоря на Вие. Той беше един от тях. Той създаде не просто радио, а работа, свободна такава, журналистическа. Само един щрих – докато замествах програмния директор едно лято, наш екип направи репортаж, който костваше на радиото около 60 хиляди лева рекламен пакет. Радосвет ми разказа как сме оплескали нещата и се смя. А не беше смешно. Ставаха такива неща. Сега не стават. Никога не се обади да каже – не прави тоя материал. Но пък се обаждаше да каже, че само по един начин се прави журналистика. Прави се както си искаш, а не както ти кажат. Сбогом, господин Радев“ .

Източник: www.dnews.bg,    www.bia-bg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *