Поздрав от водача на листата на ПП-ДБ Антоанета Цонева за 120-тата годишнина на хор “Железни струни”

Присъствах на концерта по повод честването на 120 години от създаването на хор „Железни струни“.

Респект и поздравления за виртуозните изпълнения на певците с диригент маестро Красен Иванов, корепетитор Даниела Никифорова и хормайстор Полина Куманова.

Снощи за първи бе изпълнена песента, за която легендата разказва, че Левски е пеел, вървейки към бесилото – “Не пей, славейче!”.

Хоровото пеене в Разград има дълга история. На 23 април 1904 г. е учредителната сбирка, на която се взема решение за основаване на певческото дружество. Оттогава досега над 4000 разградчани са дали своя талант и ентусиазъм за развитието хор „Железни струни“.

Архивите казват, че наименованието на хора отговаря на желанието на основателите усилието да бъде „здраво и издръжливо, както металните струни на китарата, та да може за дълго време да задоволява културните потребности на разградското общество.”

Радвам се, че тази година по програма на Министерство на културата е подкрепен проектът на настоятелството на Народно Читалище “Развитие 1869” и ще започне дългоочакваният ремонт на музикален дом „Екатерина и Димитър Бъчварови“ – истинският дом на хор “Железни струни”. Сградата е със статут на паметник на културата и е емблематичната за Разград. Посредством реконструкцията ще възвърне някогашния си блясък и в края на лятото хорът ще може да репетира там.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *