Подредиха изложба на Стоян Цанев, скоро и на Георги Чапкънов

Заместник областният управител на област Разград Евгени Драганов бе гост тази вечер на откриването на изложба от графики и рисунки на известния български художник Стоян Цанев.Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

80-те творби са подредени в две зали на Художествената галерия „Проф. Илия Петров” в Разград, те са предимно от фондовете на галериите във Варна, Добрич и Силистра, а три от картините са собственост на разградската галерия, те са от изложба „Лудогорие” от 1980 г. Експозицията може да бъдат видяна до 11 декември.

Изложбата бе открита от директора на ХГ”Проф. Илия Петров” Тодор Тодоров. Той представи Стоян Цанев като един от най-виталните съвременни български творци заедно с Георги Чапкънов. Тодоров анонсира, че разградската галерия подготвя изложба на Чапкънов.

Стоян Цанев е завършил Художествена академия в Полша, представя свои творби в Западна Европа, след което се прибира в родния Бургас, където живее до смъртта си в началото на тази година. Носител е на множество награди от биеналета в целия свят.

Сред посетителите на изложбата бе и 17-годишната Шенай Мехмедова от ПГХТБТ”Мария Кюри”-Разград. Покана да разгледа експозицията тя получи от заместник областния управител Евгени Драганов след откриването вчера на изложба от нейни творби в гимназията, в която учи. Г-н Драганов запозна младата художничка с утвърдените разградски творци, които й дадоха съвети за нейното творческо развитие.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *