Подготвят въвеждане на Метода Монтесори в детските градини в Разград

Методът Монтесори предизвика интереса на разградчани и представянето му тази вечер от опитен педагог по тази методика напълни една от залите в Художествената галерия „Проф. Илия Петров”. Внесоха допълнителни столове, а в публиката бе както тричленният инициативен комитет, така и представители на Община Разград от образователния и сектора социални дейности, педагози, директори на детски градини, двама общински съветници, родители и  баби.

Методът бе представен обстойно от единствения сертифициран в Холандия Монтесори педагог за деца от 0 до 3 години Николета Николова. Тя преподава по метода Монтесори в ДГ”Откривател” в София.

Целта на Инициативната група е Методът Монтесори да бъде въведен в детски градини в Разград, както това вече се е случило в много български градове. Д-р Доцка Атанасова от Инициативната група разказа, че първите стъпки вече са факт и срещат подкрепата на местната управа. Предстои педагози, които ще работят по него, да бъдат изпратени на обучение, след което да започне въвеждането му в разградски детски градини. Николова посъветва да се прецизира къде ще се извърши обучението, тъй като сертифицираните обучители в страната не са много.

Тя представи основни моменти от методиката, която стимулира потенциала на всяко дете. Тя е въведена от Мария Монтесори още в края на 19 век – началото на 20 век. Според този метод детето трябва да има избор във всяко свое действие, отношението към него трябва да се съобразява с развитийните кризи, през които преминава през различните възрасти.

Важно е по тази тема да се говори повече, да има информираност в обществото – обединиха се всички участници в събитието. Предстоят още срещи по темата, за което може да се осведомявате и на страницата на Инициатива Монтесори в Разград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *