„Пилко“ удвоява производството си в Разград, инвестира 8 милиона лева в модерна люпилня

Като в аптека – чисто и подредено – е в новата люпилня на „Пилко“ЕООД край Разград. Във фирмата си я наричат „Белите борове“, по фиданките на първоначалното място, където е щяла да бъде люпилнята.

Още е стерилна, и едно пиле не е влязло в нея, първи я посещават разградските журналисти, на които двама мениджъри във фирмата – Радослав Славов – мениджър „Живо производство“ и Цветомир Генчев – мениджър „Проекти“ – представят целия технологичен процес: от залагането на яйцата през сексирането(определянето на пола на пилетата) чак до натоварването на големите камиони, които потеглят към фермите в Североизточна България, в които се отглеждат, а впоследствие не само към българския пазар, а и към още Румъния, Гърция, Македония, Италия, Кипър, Албания, Косово и страни от Западна Европа.

Машините и съоръженията са последно поколение, повечето от холандското дружество „Pas Reform“. Фирмите, които градят обекта, са предимно от Разградска област, което пък създава и трудова заетост за региона. Използването на съвремената техника е и след мерките за биосигурност, които ще са много стриктни и по отношение на влизане на служителите в работните помещения.

Люпилнята се намира в землището на село Липник. Изграждането е стартирало през 2017 г., планира се да първите количества яйца да бъдат заредени до дни, целият капацитет, който ще бъде достигнат до 10 години, е 40 милиона яйца годишно и излюпване на над 35 милиона пилета. По този начин ще се удвои производството на фирмата.  Работните места, които ще се открият, ще са 50. Инвестицията е в размер на 8 милиона лева и е поредното доказателство, че в Разград има добре работещ бизнес

„Пилко“ е част от националния лидер в производството на пилешко месо „Амета“, в дружеството работят 1350 човека, от които около 1000 в Разград. Заетите във ферми и логистични компании, работещи изцяло с „Амета“, са над 1000.

Благодарение на затворения цикъл на производство, Амета осигурява на потребителите пълна гама от пресни, замразени и мариновани продукти с постоянно високо качество.

Преработвателното предприятие е одобрено за осъществяване на търговска дейност в целия Европейски съюз под Лицензен номер BG1702001, а също така е сертифицирано с Глобалният стандарт за безопасност на храните (BRC) – ниво АА и Международен стандарт за храните (IFS) . Целият технологичен процес е стриктно контролиран, с цел да се съхрани естествените вкусови качества на месото.

Консолидираният оборот на компанията от готова продукция е 96 млн. евро, като повечето от осъществените продажби са в региона на Юго-източна Европа. Експортната продукцията се продава под марката Амета, а на местния пазар се разпространява под знака на Лудогорско пиле, както и под различни по-малки свои марки. Цялата продукция е ориентирана към нуждите на клиентите, така че да отговори на изискванията и нуждите на пазара. Компанията е директен доставчик на големите вериги като Кауфланд, Билла, Лидл, Фантастико, СВА, Т-маркет и Метро България, както и на по-малки търговци, а изградената национална мрежа от търговци и партньори снабдява едновременно ресторанти, търговци на свежо месо и други дистрибутори на хранителни продукти.

 

One Reply to “„Пилко“ удвоява производството си в Разград, инвестира 8 милиона лева в модерна люпилня”

  1. Уникални са във всяко едно отношение. Дисциплината е най-правилната форма на успеха!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *