Пианист от Пловдив спечели първа награда от конкурса “Димитър Ненов”, а студент от Консерваторията изпълни най-добре творба на патрона на конкурса

Заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев поздрави участниците в Седмия Международен конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов“ снощи – съобщават от пресслужбата на местната управа.

На церемонията по награждаване на победителите, последвана от гала-концерт, г-н Добрев благодари на младите инструменталисти, че са избрали да участват в конкурса „Димитър Ненов“. Пожела на младите пианисти творческият им път да остави незаличима светла диря, каквато остави бележитият ни съгражданин Димитър Ненов. Заместник-кметът Добрин Добрев благодари и на членовете на журито за труда и обективността при оценяване на изпълненията на младите таланти. В приветствието си г-н Добрев поздрави оркестрантите от Разградска филхармония със 100-годишния юбилей на културната институция, конкурсът бе посветен на тази годишнина. Заместник-кметът отправи пожелание и конкурсът да продължи да се развива и да се роди следващият талант от ранга на Димитър Ненов.

Международният конкурс „Димитър Ненов“ се организира от: Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов” към Театрално-музикален център-Разград, Община Разград, Регионален исторически музей с къща-музей „Димитър Ненов” и Министерство на културата. Музикалното събитие продължи 4 дни, в него участваха 9 пианисти от 3 държави. Международно бе и журито с председател проф. Пламен  Джуров – диригент и композитор и членове: проф. Агате Леймони от Гърция – преподавател и концертиращ артист, проф. Александър Василенко – преподавател, Гергана Несторова – концертиращ артист и преподавател, Калина Василева – диригент и директор на Симфониета – Шумен. Проф. Джуров обяви, че членовете на журито са били единодушни в решението си за определяне на носителите на общо четирите награди.

Първа награда в конкурса спечели Николай Маринов от Пловдив, втора – Дарина Дикова, а трета Карла Сгойфо от Италия. Призът за най-добро изпълнение на пиеса от Димитър Ненов получи Александър Томов – студент в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, лауреат на множество конкурси и фестивали у нас и по света.

След награждаването четиримата призьори участваха в гала-концертът на конкурса.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *