Петокласници от ОУ„Ив. С. Тургенев” участваха в националното състезание „Уроците на гората“

Петокласниците на ОУ „Иван С. Тургенев” Разград  се включиха в Национално състезание „Уроците на гората“ по методите на „Горската педагогика” – съобщиха от училищното ръководство.

Състезанието е организирано от Министерството на земеделието, храните и горите и Изпълнителна агенция по горите за учениците от петите класове на средните училища в България като участниците ще се състезават на регионално, областно и национално ниво.

В ОУ „Иван С. Тургенев”  в подготовката на учениците за участие се включи регионалния координатор инж. Калина Гълъбова, която проведе интерактивни игри. Чрез занимателна беседа тя ги запозна с професията лесовъд, горските екосистеми и процесите, които протичат с в тях.

Първият кръг се проведе в последната седмица на февруари по предварително зададен образователен материал, свързан с горите и биологичното разнообразие. В него петокласниците решаваха тест, общ за цялата страна, който се проверява и оценява от експертите координатори. От участниците Светослав  Недялков Неделчев от 5 а клас е постигнал най-висок резултат и ще участва във втория кръг на областно ниво, който ще се проведе през последната седмица на месец март 2020 в горска или паркова територия. На областните състезания ще бъдат отличени първите трима, представили се най-добре, а победителят ще бъде поканен да участва на национално ниво.

Финалният кръг ще се проведе по време на откриването на Седмицата на гората – 2020 на 6 април, на територията на област Кърджали. Предвидени са състезателни, интерактивни игри, в които децата могат да покажат и практически умения.

Министерството на образованието и науката подкрепя всички дейности, организирани от МЗХГ и националното състезание „Уроците на гората“, свързани  с ранното възпитание на подрастващите в областта на екологията и опазването на околната среда. Състезанието е шанс за подрастващите да увеличат своите знания за гората и  възможност за тяхното екологично възпитание, като бъдещи нейни стопани.

Не за първи ученици от ОУ „Иван С. Тургенев”  участват в екологични инициативи, свързани със Седмицата на гората. В училището  има екоклуб, група по интереси „Скаути”, ежегодно се провеждат „Зелени училища” в местността Пчелина, акции по засяване на храсти и цветя. Градината около „Зелената класна стая  за обучение, труд и отдих” в двора на училището се поддържа от учениците.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *