ПГИ”Робер Шуман” празнува 55-годишнина

Заместник-кметовете на Община Разград Полина Иванова и Руска Вътева бяха гости на тържеството на ПГИ“Робер Шуман“ за 55-годишнината от създаването на училището и по случай патронния празник на учебното заведение. Те поздравиха ръководството на гимназията, връчиха поздравителен адрес от името на заместник-кмета и изпълняващ длъжността Кмет на Община Разград Добрин Добрев, подариха и саксийно цвете за украса на училищната сграда. Това събощава пресслужбата на местната управа.

Тържеството се проведе в залата на НЧ“Развитие 1869“, на него присъстваха и областният управител Иван Борисов, началникът на Регионалното управление на образованието Ангел Петков, заместник областните управители Драгомир Златев и Найден Късов, председателят на Обществения съвет на гимназията и общински съветник Джипо Джипов, директори на учебни заведения от Разградска област, ученици, учители, бивши възпитаници и педагози.

На тържеството за пръв път бе представен Химнът на ПГИ“Робер Шуман“. Автор на музиката и текста е Диан Максимов, а изпълнението е на Диляра Назиф и Деян Денчев от Музикална школа „Илия Бърнев“ при НЧ“Развитие 1869“.

На тържеството грамоти за отличен успех получиха 13 ученици в училището. Първа приз получи Мерджан Бекирова от 10б клас, а освен на нея директорът на ПГИ инж. Христина Панчева връчи грамоти и на: осмокласника Ерай Мехмедов, деветокласниците Кристиана Иванова, Виктория Владимирова и Мануела Стоянова и единадесетокласниците: Мерай Медаил, Мелиса Азмиева, Карделен Сюлейман, Селнур Небиева, Ралица Михайлова, Хава Робева, Зерда Рамиз и Дерия Исмаил. За първото си място на областния кръг на олимпиадата по руски език грамота получи и София Желева от 10а клас.

Музикален поздрав за годишнината и патронния празник на ПГИ“Робер Шуман“ отправиха Пресияна Тодорова и Диляра Назиф от Музикална школа „Илия Бърнев“ към НЧ“Развитие 1869“, както и Капански ансамбъл-Разград.

Началото на икономическото образование в Разградска област се поставя на 1 септември 1966 г., когато към политехническата гимназия „Н.Й.Вапцаров“ се откриват две паралелки с икономическа насоченост. През следващата учебна година вече има ново учебно заведение – Икономически техникум „Димитър Благоев“ със 130 първокурсници и 6 паралелки. Близо 8300 са възпитаниците на Професионалната гимназия по икономика през 55-те години от нейното съществуване, а в момента се обучават 455 ученици в 11 специалности. Патронният празник е на 29 юни, когато е рожденият ден на Робер Шуман, а гимназията носи името на основателя на ЕС от 2007 г., когато бе проведен училищен референдум за избор на патрона учебното заведение.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *