Парламентът заседава утре, а отвън – Велико народно въстание

За първи път Народното събрание ще заседава в новия си дом в зала “Света София”. Ремонтът започна на 31 октомври 2016 г. и трябваше да завърши в края на август 2018-а, но закъсня с две години.

Десетата сесия на парламента ще бъде открита на 2 септември, сряда, от 9.00 с химна на републиката и на ЕС в присъствието на депутатите, министрите и президента. А за час по-рано отвън се стяга протест, нарекъл се “Велико народно въстание”, който отново ще иска оставката на кабинета.

В началния час на пленарното заседание президентът Румен Радев ще направи обръщение към депутатите и народа от новата пленарна зала. Той ще говори от трибуната на бившия Партиен дом. Очаква се отново, както и днес, Радев да поиска оставки и да подгрее протеста.

Официално с партийна позиция след заседание на ръководството БСП призова партийните си членове също да се подредят на площада до “Отровното трио” и останалите протестиращи от редиците на Мая Манолова и ДБ, за да искат оставката на кабинета.

За 9.00 часа са обявени и политическите декларации на парламентарните групи с техните приоритети за новия политически сезон.

Ключовият въпрос с все още неизвестни е дали ГЕРБ ще събере 120 подписа за свикване на Велико народно събрание и впоследствие – приемане на нова Конституция. По-рано днес премиерът беше уверен, че ще ги събере. Преди дни Бойко Борисов заяви, че ще подаде оставка, ако на 2 септември няма необходимите подписи за рестарта на държавата. Протестиращите са пък против нова Конституция да се приема по време на управление на ГЕРБ. Против ВНС се обявиха вече от опозицията, от ВМРО поставиха условие, а от ВОЛЯ анонсираха, че няма да подпишат.

Докато се открива сесията на Народното събрание, по улиците на столицата ще има голям национален протест. Той е наречен от организаторите си Велико Народно въстание, ще започне от сутринта и ще продължи до вечерта. Ето как призовават за включване в него от Отровното трио:

“На 02.09 всички свободни българи се вдигаме на Велико народно въстание пред бившия Партиен дом на Ларгото в София от 08:00.

Управляващите се готвят да съберат 120 гласа в НС, за да започнат обсъжданията по т.нар. нова Конституция. Ние няма да позволим мафията да създава основния закон на България.
Елате от цялата страна. Ще останем докрай. Ние няма да си тръгнем, докато те не си тръгнат от власт.

НАС НЕ НИ Е СТРАХ! 🇧🇬
#оставка #мутривън”

От полицията в София обявиха, че са готови за протеста. Имат и готовност да запазят обществения ред в случай, че се стигне до екскалация на напрежението. „В интернет има достатъчно мнения на граждани, които са с явни намерения, че не следва мероприятието на бъде мирно. Предприети са действия от наша страна за обезпечаване на мероприятието като пред района, където са палатките ще има достатъчен брой служители”, обясни Иван Георгиев, старши инспектор в отдел „Охранителна полиция” към СДВР.

„Ще има екипи на всяка входно-изходна артерия на София, където преценим, там ще бъдат паркирани, където е целесъобразно”, допълни Тони Славев от „Пътна полиция”.

Органите на реда призовават за мирни протести и помолиха протестиращите да им сигнализират, ако има провокатори.

 

Източник: www.dariknews.bg и Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *