Парите за ремонта на джамията дойдоха почти година след като бе избран изпълнителят на обществената поръчка

След предколедния подарък от правителството за седемте общини от Лудогорието, дойде и новогодишният, но не за всички – с вероятно вече наистина последното Постановление на Министерски съвет се отпускат общо 1 909 450 лева за две общини и за Областна администрация.

Най-чаканият транш е за ремонта на джамията „Магбул Ибрахим паша” в Разград. Още през март 2018 г. правителството възложи на Областния управител Гюнай Хюсмен да проведе процедура за възлагане на обществена поръчка за реконструкция и възстановяване на джамията „Ибрахим паша“. Процедурата по обществената поръчка с предмет „Инженеринг – проектиране, изпълнение на строително-монтажни работи и упражняване на авторски надзор при консервация, реставрация и адаптация на Ибрахим паша джамия в Разград” бе проведена и на 28 януари 2019 г. бе подписан договор с фирмата-изпълнител – „Стройкомерс ТТ“ЕООД –гр. Търговище. Стойността на ремонтните дейности е 1 979 030 лв. без ДДС или 2 374 836 лв. с ДДС. Решението на Министерски съвет за обявяване на обществената поръчка бе с клауза за отложено изпълнение – без осигурено финансиране и близо година ремонтът не започна. Една днес бе отпусната 30% от сумата – 712 450 лева.

Джамията „Ибрахим паша“ е паметник на културата с категория „национално значение“, а през 1973 г. с писмо на НИПК е декларирана като архитектурно-строителен паметник на културата. Джамията е изградена през 17 век и е един от най-красивите образци на тогавашната архитектура. Повече от 40 години джамията е затворена .

Също доста чакани са и парите за ремонт на читалище „Напредък 1915”-с. Юпер, община Кубрат. Те са в размер от 150 000 лева.

Най-голяма пък е сумата за община Лозница – 1 047 000. Парите са за ремонти на улици в три села – Ловско, Сейдол и Трапище.

Първа новината за отпуснатите за региона пари съобщи на своя фейсбук профил народната представителка Десислава Атанасова, след това пак първо през социалната мрежа благодарности към премиера Борисов отправи Областният управител Гюнай Хюсмен., той обяви, че вече е връчил на управителя на фирмата-изпълнител Тошко Райчев възлагателно писмо за стартиране на реставрацията.

Дори и бегъл поглед върху бенефициентите на днешното ПМС дава да се разбере, че в него има силен политически повей. След като от постановлението преди седмица се „облажиха” общините на ДПС, този път парите са насочени към половината от селата в Разградска област, които се управляват от кметове на ГЕРБ. Бенефициент е и Областният управител Гюнай Хюсмен, който не е член на управляващата партия, но е назначен от нейния лидер на поста си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *