Панаирът на киселото мляко е следващата седмица, фолклорни концерти и над 100 щанда по улиците на Разград оживяват града

20-тото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти, който Община Разград организира, ще оживи града следващата седмица. Любимото на разградчани и гостите на града събитие ще се проведе от 28 до 30 юли в областния град – съобщават от пресслужбата на местната управа.

Над 100 шатри, щандове и други временни обекти ще бъдат разположени в централната част на Разград. В близост до Общинския културен център(Новия театър), където по традиция се открива тридневното събитие, ще са подредени обектите на млекопроизводителите. Те са общо 10 на брой, предимно малки ферми с биопродукция – различни видове сирене, кашкавал и кисело мляко. Производителите са от: Осенец, Дряновец, град Левски, врачанското село Алтимир, Бачково, Кубрат. В близост до тях ще са шатрите на читалища от община Разград, които също представят млечни продукти, но и други вкуснотии от местната кухня. Общо 8 читалища са заявили участие в базара, те са от Гецово, Осенец, Киченица, Топчии, Ушинци, Недоклан, Балкански и Разград.

Освен на млечни ще има и производители на пчелни продукти. Девет са заявките от този сектор, а още 6 на билкови продукти и на цветя.

Занаятчиите, които ще представят произведени от тях артикули, са общо 76. Някои от тях ще демонстрират в шатрите процеса на работата си, като грънчар от Троян, който ще носи грънчарското си колело. Част от майсторите са за пръв път в Разград, но повечето вече са участвали в Панаира. Ето какви занаяти ще можем да видим следващата седмица: художествено леене на свещи с майстор от Габрово; шевици от Гецово; кожухарство от Горна Оряховица и Севлиево; сувенири от Пловдив и Казанлък; ковано желязо от Русе; чанове от Панагюрище; иконопис от Пловдив; глинени сачове от Свищов; грънчарство от Троян – двама майстори; керамика – от Ловеч, Троян – 4, Етрополе, Казанлък и Габрово; накити -трима от София и трима от Плевен, Велико Търново – 2, по един от Шумен, Разград, Габрово, Сливен и Добрич; плетиво от Варна – 2, Шумен – 2, Велико Търново, Русе, Троян и Добрич; дървообработване и дърворезба от Варна, Габрово – 5, Севлиево, Разград, Русе, Казанлък – 2, Стара Загора, село Църква, Дулово, Велико Търново, Свищов, Кубрат; художествени пана от канап от Варна и Разград;  текстил от Раковски и Русе; квилинг от Разград; стъкло от Шумен; цветно-пясъчни картини от Варна; шивачество от Севлиево; бижутерия от Пловдив, Разград – 2, Велико Търново, Висока поляна, София – 3, Добрич.

Щандове ще имат и четири благотворителни каузи. Под една от шатрите сдружение „Диабет“ съвместно с „Ливеда Мед 2000“ООД ще извършват безплатно замерване на кръвна захар и кръвно налягане, дейността е част от кампания за превенция на диабета. Свои каузи ще се представят и Сдружение „Жанета“ и Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Подай ръка“. Продължава инициативата на Исмаил Алишев и Денис Рафетов, които са предоставили лакомства, за да се направи базар, средствата от продажбите от който ще се преведат за лечението на 17-годишния Мартин Христов от Разград. Подобни базари със съдействието на Община Разград се проведоха на предходните събития от културния календар през последните няколко месеца.

Официалното откриване на Панаира е насрочено за 17,30 ч. на 28 юли пред Общинския културен център. Преди това на постоянната експозиция пред Музикалния дом ще бъде подредена фотоизложба от снимки на разградски фотографи на тема „Панаирът през времето“.

В програмата на Панаира са включени традиционните вечерни дефилета и концерти на гостуващи танцови състави. Тази година на сцената на площад „Момина чешма“ ще видим изпълнители от: Турция, Египет, Мексико и Грузия. Българският фолклор ще бъде представен от: ДТА“Лудогорче“, Капански ансамбъл-Разград, ДТС“Капанче“ към НЧ“Напредък 1901“-Разград, Танцова група „Фолклоритъм“-Ловско, ансамбъл „Българин“-Варна, ТА“Булгарика“ към ЦПЛР Център за работа с деца-Разград и Фолклорен ансамбъл „Родопа“-Смолян. Финалните щрихи на последния концерт ще постави огненото шоу на Градски мажоретен състав към ЦПЛР ЦРД-Разград.

На 28 юли от 19,00 ч. на площад „Независимост“ е изборът на „Кралица на Панаира на киселото мляко“. В петък от 9,30 ч. е детската работилница „Чудесия“ в градинката пред ХГ“Илия Петров“, пак там, но в събота, ще се проведе детски пленер по рисуване, за което е необходимо предварително записване на тел. 0889358192 – Цветомира Петрова. Част от програмата е и традиционното забавно състезание-щафета „Да правим таратор, а не терор“, то започва в 17,30 ч. на 29 юли на площад „Независимост“. Преди последното дефиле на фолклорните състави в събота пък е откритата сцена „Танцувай с нас“, която включва демонстрации на клубовете по танци и състави за автентичен фолклор.

Тридневният празник завършва с фойерверки и илюминации след вечерния концерт на 30 юли.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *