Още една детска градина и една ясла бяха обновени по европроект

Още две детски заведения, обновени по европроект, бяха открити днес – съобщават от пресцентъра на Община Разград.

Ремонтите в Детска ясла „Слънчево детство“ и в Детска градина „Райна Княгиня“ са извършени по проект „Ремонт, обновяване на материално-техническата база и мерки за енергийна ефективност в образователните институции на територията на гр. Разград“, който се реализира в рамките на Инвестиционната програма на Община Разград по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и е на обща стойност 9 897 137,19 лв.

Лентата на обновената Детска ясла „Слънчево детство“ прерязаха заместник-кметът Добрин Добрев и директорът на детското заведение Юлия Христова. На церемонията присъства и заместник-кметът Мирослав Грънчаров, както и заместник областните управители Нурие Црънгалова и Евгени Драганов, началникът на РУО-Разград Ангел Петков. Преди прерязването на лентата г-н Добрев поздрави педагозите от детското заведение, че вече работят в съвременни условия, което способства за по-качественото обучение на най-малките жители на Разград. „Още от предишния програмен период Община Разград води целенасочена политика на подобряване на материално-техническата база на образователните институции, тъй като инвестицията в децата е най-ценната и най-стойностна инвестиция“ заяви заместник-кметът Добрин Добрев. Той увери присъстващите на церемонията, че местната управа ще продължи да прави всичко възможно за създаване на условия за провеждане на по-добър и качествен образователен процес, за да растат безгрижно и в нормални условия децата и да станат добри граждани на Разград и на България.

Водосвет за здраве и благоденствие отслужи отец Дмитрий Терзи, а в церемонията участваха и момичета в носии от ДТШ“Хорце“ при ЦПЛР Център за работа с деца-Разград.

45 са децата в яслата, в която е подменена съществуващата отоплителна инсталация, изградена е инсталация за топла вода, в т. ч. монтирани са 18 бр. слънчеви колектори. Извършена е подмяна на осветителните тела с енергоспестяващи. Помещенията са реновирани чрез боядисване на стени и тавани, поставени са нови настилки. По отношение на дворното пространството същото е реконструирано, с подменени настилки и нови детски съоръжения. Подобрен е достъпа до яслата за хора с увреждания. Общата стойност на ремонта е 275 454,65 лв. без ДДС, той е извършен от фирма „САВ-Разград“ ООД. Строителният надзор на обекта е упражнен от „СС – Консулт“ ЕООД, гр. Варна. За подобряване качеството на предоставяните услуги в детската ясла е доставено учебно и кухненско оборудване.

Лентата на откриването на обновената Детска градина „Райна Княгиня“ прерязаха заместник-кметът Милена Орешкова и директорът на детското заведение Ивалина Русинова. Гости на церемонията бяха: заместник областният управител Евгени Драганов и началникът на РУО-Разград Ангел Петков. Водосвет за здраве и благоденствие отслужи отец Дмитрий Терзи, а в церемонията участваха и момичета от ДТШ“Хорце“ от ЦПЛР Център за работа с деца, помагаха им да държат лентата две учителки с носии, както и шестгодишните възпитаници на градината Нурсел и Евгени, също красиво облечени в народни носии.

„Обновяването на образователната инфраструктура дава възможност за провеждане на по-добър възпитателно-образователен процес в по-модерна среда, за да се чувстват децата добре“ – каза на церемонията заместник-кметът Милена Орешкова. Тя поздрави и учителите за новите придобивки и за възможността да работят в по-обра среда.
Директорът Ивалина Русинова  сподели, че за нея, като ръководител на детското заведение от 20 години, това е най-вълнуващият ден. „Мечтала съм да направим това, което се случи“ – каза тя преди да разходи официалните гости в ремонтираната детска градина, в която учат 63 деца.

Ремонтът е извършен от ДЗЗД „Тракия инженерни системи“, гр. Димитровград. Стойността на сключения договор с дружеството е 798 549,50 лв. без ДДС. За подобряване енергийната ефективност на сградата в детската градина е извършено топлинно изолиране на външните стени и е подменена старата дървена дограма с нова PVC с двоен стъклопакет. Изпълнена е топлоизолация на таванската плоча и топлинно изолиране на пода над неотопляем сутерен. Отоплителната система е с нови тела (панелни радиатори). На покрива на сградата е изградена слънчева инсталация от 25 бр. слънчеви колектори. В помещенията са изпълнени архитектурни работи по санитарната поддръжка на сградата (шпакловане, боядисване, полагане на хетерогенни настилки). Извършено е благоустрояване на дворното пространство, в което са подменени настилки, обособени са детски площадки с нови съоръжения за игра, подобрена е достъпността на средата, включително за хора с увреждания.

Строителният надзор на обекта е упражнен от „В.Л.М.-Енерджи“ ЕООД.

За подобряване качеството на учебно-възпитателния процес, което е една от специфичните цели на проекта, градината е оборудвана с легла, секционни шкафове, дидактични шкафове, маси, столове и др., кухненско и компютърно обзавеждане и оборудване.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *