Още една детска градина бе открита след обновление по европроект

Шестият обект от проекта „Ремонт, обновяване на материално-техническата база и мерки за енергийна ефективност в образователните институции на територията на гр. Разград“ бе официално открит днес – съобщават от пресцентъра на Община Разград.

Лентата на обновената детска градина „Незабравка“ прерязаха заместник-кметът Добрин Добрев и директорът на детското заведение Катя Георгиева. Официални гости на събитието бяха и: заместник-кметът Милена Орешкова, заместник областният управител Евгени Драганов, директорът на дирекция „Финансови дейности и местни данъци и такси“ в Община Разград Полина Иванова, общински съветници, Евгения Николова от РУО-Разград, ръководителят на Областния информационен център Юлиян Данаилов, родители.

В приветствието си към тях заместник-кметът Добрин Добрев увери, че Община Разград е полагала, полага и ще продължи да полага необходимите усилия за подобряване на условията за обучение и възпитание на децата на Разград, защото те са нашето бъдеще. „Длъжни сме да направим така, че децата растат щастливи и безгрижни в съвременни условия, за да станат достойни граждани на Разград и България“ – каза още Добрин Добрев.

Директорът на ДГ“Незабравка“ Катя Георгиева заяви, че денят е празник за възпитаниците и работещите в детската градина, тъй като е извършен бленуван и мечтан ремонт.

В двора на градината отец Дмитрий Терзи извърши водосвет за здраве и благоденствие, а малчуганите от четвърта група „Мечо Пух“ и Мажоретния състав към ДГ“Незабравка“ и ЦПЛР-ЦРД-Разград представиха кратка програма от стихове, посветени на тяхната детска градина, песни и танци. Програмата започна с внасяне на знамето на ДГ“Незабравка“ от малък знаменосец и две асистентки.

Проектът „Ремонт, обновяване на материално-техническата база и мерки за енергийна ефективност в образователните институции на територията на гр. Разград“ се реализира по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г., Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие. Стойността на проекта е 9 897 137,19 лв., а периодът на изпълнение е от 29 септември 2017 г. до 29 март 2020 г. Финансирането е за общо 12 обекта, в които са извършени строително-ремонтни дейности за подобряване на енергийната им ефективност, благоустрояване на дворни пространства и изграждане на достъпна архитектурна среда. Бенефициент по проекта е Община Разград.

Подобект „Реконструкция, въвеждане на мерки за енергийна ефективност и оборудване на дворно пространство на детска градина 5 „Незабравка“ е част от детските градини, чиито строителни дейности бяха изпълнени на инженеринг, обхващащ фази проектиране, авторски надзор и строителство. Изпълнител на обекта е ДЗЗД „ОП 3 – 5“, община Търговище, с. Разбойна, а стойността на договора е 428 260,08 лв. без ДДС. Строителният надзор за детска градина „Незабравка“ е упражнен от „Агенция Стройконтрол – ВТ” ЕООД, гр. Велико Търново. За създаването на приветлива, нормална и безопасна експлоатация, за подобряване вида на сградата, в градината е извършено топлинно изолиране на външни стени, топлоизолация е изпълнена и на покрива на сградата. Подобряването на енергийната ефективност е постигнато и чрез подмяна на неподменената дървена и метална дограма с PVC. В прилежащото дворно пространство са изравнени тротоарните настилки, изпълнена е площадкова канализация за отвеждане на повърхностните води. Над терасите на втори етаж на сградата са монтирани подвижни регулируеми сенници. В двора на градината са оформени 3 къта за игра с нови детски съоръжения. Изградена е достъпна архитектурна среда.

 

 

One Reply to “Още една детска градина бе открита след обновление по европроект”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *