Още двама на съд за нарушаване на карантина, единият отишъл до магазина

Прокуратура

Териториалното отделение в Исперих към Районната прокуратура в Разград предаде на съд с обвинителни актове двама нарушители на задължителната карантина. Това съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Варна.

29-годишният Сали Е. се завърнал от ФРГ на 21 март тази година. На летище София здравните власти му връчили предписание за поставянето му под карантина. Сали се задължавал да прекара 14-дневната карантина на посочения от него адрес – в самуилското село Владимировци. Уведомен бил и за наказателната отговорност, която носи, при отклоняване от изолацията – до 5 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Полицейски служители от районното управление в Исперих посетили адреса на Сали Е. Там намерили бащата на 29-годишния мъж, който обяснил, че синът му не е пребивал на адреса след завръщането от Германия. Сали Е. бил открит на мобилния му телефон. Оказало се, че живее на адрес в Разград. Така започнало досъдебното производство срещу него.

39-годишният Левент Б. се завърнал от Кралство Белгия на 25 март тази година след разрастване на пандемия от COVID-19. Мъжът влязъл в България през ГКПП – Дунав мост и получил предписание за задължителна 14-дневна карантина. На 6 април служители на реда проверили посочения адрес, където трябвало да търпи изолацията. Левент бил в дома си. Два часа по-късно обаче при повторна проверка Левент не бил открит там. Според обяснението на съпругата му Левент отишъл  в магазин.

39-годишният мъж е осъждан, което е отегчаващо отговорността обстоятелство. С посещаването на публично място той поставил в опасност здравето на мнозина и обезсмислил въведените противоепидемиологични мерки.

Предстои насрочването на двете дела за разглеждане в Исперихския районен съд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *