От Сборяново: Продължава градежът на разградската църква “Св. цар Борис-Михаил Покръстител”

Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен и Главният секретар на Областна администрация-Разград Михаил Тодоров бяха гости на традиционния събор „Илинден” в местността „Сборяново”. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

От трибуната под вековните дървета в свещената местност г-н Хюсмен поздрави организаторите и участниците в събора. Честити им празника и отбеляза, че с всяка година събитието става все по-многолюдно, което доказва, че народът ни пази вярата и традициите си. „Трябва да предаваме на поколенията вярата и традициите на народа ни, защото без тях сме загубени.” – заяви пред участниците в събора г-н Хюсмен, изразявайки и убеждението си, че съхраняването на традициите и развиването им ни превръща в истински европейци.

Пред многолюдното множество заедно с архиерейския наместник отец Георги г-н Хюсмен съобщи и добрата новина, че от следващата седмица продължават дейностите по довършване на църквата „Св.цар Борис-Михаил Покръстител” в Разград.„

Съборът „Илинден” в местността „Сборяново” се организира от: Инициативен комитет, Кметство Малък Поровец, Община Исперих, НЧ”Съзнание 1891”-Исперих, НЧ”Развитие 1910”-Малък Поровец, Исторически музей-Исперих и с помощта на множество спонсори. Сред официалните гости бяха и: народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова, д-р Анатоли Кънев – председател на Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие”, Даниела Петрова и Тодор Иванов от РЕКИЦ „Читалища”-Разград.

В началото на събора четирима свещеници осветиха дадения за празника курбан, последва музикална програма, в която участваха фолклорни формации и индивидуални изпълнители от общините Исперих, Разград, Кубрат и Силистра.

Част от празничната програма бе и отслуженият сутринта от Русенския митрополит Наум в църквата в село Малък Поровец водосвет в чест на пророка Свети Илия.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *