От понеделник изплащат по 120 лева на пенсионерите с ниски пенсии

Между 19 до 26 април ще се извърши изплащането на годишната финансова подкрепа за хранителни продукти за пенсионери с пенсия от 300.01 лв. до 369.00 лв. Това съобщават от Регионална дирекция „Социално подпомагане“-Разград.

Оттам уточняват, че със Закона за държавния бюджет на Република България е определено, че през 2021 г. гражданите в България, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях е от 300,01 лв. до 369 лв. включително, ще получат еднократно годишна финансова подкрепа за хранителни продукти в размер на 120 лв. Добавката, която се изплаща в размер на 50 лева месечно, няма да се взема предвид.

Средствата ще се изплащат от Дирекции „Социално подпомагане“ въз основа на предоставена от Националният осигурителен институт информация за хората с пенсия в посочения диапазон.

За получаването на годишната финансова подкрепа не е необходимо гражданите да подават заявления.

Изплащането в пощенските станции ще бъде в периода от 19-ти до 26-ти април включително. В същия период сумите ще бъдат преведени и по банковите сметки на пенсионерите. Всички лица, които са получавали помощи от Дирекциите “Социално подпомагане”, ще получат тази еднократна годишна финансова подкрепа по същия начин, по който получават и помощите си – по банкова сметка или по пощата.

Лицата, които не са клиенти на Дирекциите “Социално подпомагане” (не получават помощи) ще получат еднократната помощ по начина, по който получават пенсията си – по поща или по банкова сметка.

В случай, че някой от гражданите не получи дължимите средства в пощенска станция, от която обикновено взима пенсията си, е необходимо да се обърне към Дирекция „Социално подпомагане“ по местоживеене за уточняване на актуалния му адрес, за да може да бъде включен в списъците в следващ период.

В периода 19-26 април 2021 г. еднократна годишна финансова подкрепа ще получат лица, които са придобили право на пенсия до 23.03.2021 г. и отговарят на горепосочените условия. До края на 2021 г. ще има още три поредни плащания, където ще бъдат включени нови лица, които междувременно са придобили право на пенсия, като отпуснатата им пенсия е в диапазона от 300,01 лв. до 369 лв. и не са били включени в предни плащания, или такива лица, които са получили индексация на пенсията и размера й е в горепосочения диапазон.

Към момента на първи транш в област Разград еднократна финансова подкрепа ще получат 8 283 –ма души.

 835 total views,  2 views today

7 Replies to “От понеделник изплащат по 120 лева на пенсионерите с ниски пенсии”

  1. Не е честно спрямо хората пенсионери които взимат още по малка пенсия от 300 лв., да не дадът еднократната помощ от 120 лв, а тези които взимат пенсия от 300 лв нагоре да вземат. Това за мен е несправедливост и дискриминация спрямо хората с по ниски пенсии. Благодаря за вниманието!

    1. И ще нещо ще добавя редно е всички пенсионери с ниска пенсия да са под един общ знаменател и да им се даде еднократната помощ на всички не само на едните ,а на другите не.

  2. Атия с 130 лв пенсия ще получават ли 120 лв те са със наималка пенсия давайте на всички пенсионери

    1. За съжаление -ние ,които сме с по-ниски пенсии под 300 лв ,според бившата министър Сачева ,не сме толкова нуждаещи се !!! Срам и позор за нея и всички около нея ,които приеха този закон !!!!!

  3. А тези които пенсията им е по малка от 300лв., ще получат ли добавката от 120лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *