Отложеният маратон е през този уикенд, идват 400 бегачи от 8 държави

Отложеният заради бедственото положение във връзка с Африканската чума по свинете, „Лудогорски маратон“ ще се проведе в събота и неделя в местността „Пчелина“ край Разград.

Това е шесто издание на състезанието, първоначалната му дата бе преди месец, но по това време в цялата Разградска област бе обявено бедствено положение заради заразата по свинете, в момента то е валидно само за три общини, сред които не е Разград. Въпреки това обаче организаторите на състезанието – клуб „Зелена стъпка“ – са предвидили прилагане на стриктни мерки за биосигурност. Автомобилите, с които пристигат участниците, ще преминават през обеззаразителни тампони при влизането си в местността „Пчелина“, през такива тампони – слама, напоена с дезинфектант – ще минат на старта и финала и всички участници. Възможно е допълнително ще се впръсква дезинфектант и по гумите на превозните средства. На участниците и на придружителите им се забранява да внасят храни, съдържащи месо в зоната на старт/финала и палатковия лагер, както и по трасето, призовават се още да изхвърлят отпадъци само в контейнерите за боклук.

Според сайта на „Зелена стъпка“ записаните участници в общо седемте дисциплини са 402, най-вероятно обаче в тази цифра са включени и отказали се поради заетост записани за старата дата, така че реалната цифра вероятно ще е между 300 и 400 човека.

Те са граждани на 8 държави – България, Румъния, Великобритания, САЩ, Франция, Русия, Украйна, Полша. Най-много – 107 – са участниците в бягането на 21 км., 101 са колоездачите на 11 км., 64 – 42 км. колоездене, 54 – 42 км. бягане, 35 – триатлон(1 км. плуване, 42 км. колоездене, 21 км. бягане), 27 – дуатлон(42 км. колоездене и 21 км. бягане), 14 – плуване 2 км. На място се записват и участниците в осмата дисциплина – 2 км. бягане за деца.

Първият старт е на плувците и на триатлонистите – в събота, 24 август, от 16,00 ч. те ще преплуват предвидените 2 км.

Всички останали стартове са в неделя – в 7,00 ч. тръгват триатлонисти, биатлонисти и колоездачи, в 7,05 ч. – бегачи на 11 км., 7,10 ч. – деца на 2 км. бягане, 7,30 ч. – бегачи на 21 и 42 км.

Награждаването на победителите е насрочено за 14,30 ч.

Снимка: Радка Минчева, архив

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *