Отложеният крос “Освобождение” ще е на 4 май

На 4 май, сряда, ще се проведе отложеният от януари лекоатлетически крос „Освобождение“ – едно от най-масовите събития, които Община Разград посвещава на Деня на Разград 28 януари. Тазгодишното 57-мо издание не се случи около празничната дата поради актуалните към тогавашния момент противоепидемични мерки. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

Стартът на надпреварата на 4 май е в 14,00 ч. на площад „Възраждане“. В зависимост от възрастовата група и пола си участниците ще бягат 300, 600 или 1100 метра по улиците на Разград. Карта на маршрута заедно с регламента и декларация, която участниците в кроса трябва да попълнят преди старта, е публикувана на сайта на Община в раздел „Спорт“ – https://www.razgrad.bg/%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82.

Участниците са разпределени в 6 възрастови групи – от първолаци до ветерани. Класираните от първо до трето място в своята група получават медали и предметни награди, а от четвърто до шесто – грамоти и предметни награди.

Главен организатор на крос „Освобождение“ е главен експерт“ „Спорт“ в Община Разград Валери Бойчев, главен съдия – Красен Цонев от СКЛА“Лудогорец“, а технически организатор – директорът на ЦПЛР УСШ“Руси Бухтев“ Цветан Танев.

Припомняме, че началото на крос „Освобождение“  е положено на 31 януари 1965 г., тогава е посветен 87-та годишнина от освобождението на Разград. Учредена е специална купа и за участие са поканени лекоатлети от Северна България. През 70-те години на 20 век кросът получава популярност извън границите на България. На старта са заставали атлети от Унгария, Германия, Русия и САЩ. През 1994 година с решение на Общинския съвет-Разград той се посвещава на Деня на Разград – 28 януари и става част от спортната програма, посветена на празника.

Организатори на 57-мото издание на кроса са Община Разград и Регионално управление на образованието – Разград със съдействието на спортен клуб по лека атлетика “Лудогорец”, гр. Разград и Центъра за подкрепа за личностно развитие – Ученическа спортна школа „Руси Бухтев”.

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *