Отбор на ППМГ – с четвърти резултат в света на олимпиада за бедствията

Отбор от четирима ученици от ППМГ”Акад. „Никола Обрешков”-Разград постигна четвърти резултат в света на Олимпиада за познания за природните и технологичните бедствия – съобщават от училищната управа.

Надпреварата се провежда по линия на Европейското споразумение за големите бедствия EUR-OPA в сътрудничество с гражданската защита на Кипър. Олимпиадата се провежда онлайн на английски език, базиран на инструмента BeSafenet.net.

Три отбора от ППМГ, водени от учителката по английски език Мария Бурмова, са участвали в надпреварата, която тази година е била на теми: знания за  климатичните промени, културното наследство, пандемиите, поддръжка на язовири и рискове и опасности от свлачища.

На най-предна позиция е тимът, разработил есе за наводнението от преди 17 години, което взе 8 жертви и унищожи голяма част от инфраструктурата в две населени места в община Цар Калоян. Ава Аляовлу от 10 „б”, Вяра Ризова от 9 „б”, Назмие Еюб от 8 „а” и  Никола Ганев от 8 „а” клас са разговаряли с пострадали, доброволци и спасители, помагали след опустошителното природно бедствие. Разработеният от четиримата материал получава 91,5 точки, което е четвърти резултат сред общо 295 участващ  отбори от Малта, Сан Марино, Гърция, Кипър, Хърватска, Румъния и много други страни. Точки, колкото имат и  разградчани – 91,75, са извоювали още 15 отбора. По допълнителни критерии в протокола с резултатите от състезанието тимът от ППМГ е на 15-та позиция. Сред българските отбори има само още два по-добро класиране.

Другите два отбора от ППМГ са работили по теми за язовир „Жребчево” и за Свещари.

Снимка: Данислав Цвятков, ППМГ”Акад. Н.Обрешков”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *