Отбори от 11 училища от Североизтока спорят в петък и събота в Автото за титлите „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“

Най-старото професионално училище в Разградска област – 103-годишната Професионална гимназия по транспорт и строителство „Христо Смирненски“ – е домакин в петък и събота на регионален кръг от националното състезание „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“. Това съобщиха училищният директор Димитричка Ангелова и учителите Атанас Коцев и инж. Илиян Йорданов.

Ангелова припомни, че в Автото веднъж вече се е провеждал регионален кръг на състезанието – през 2018 г. – и отзивите около организацията са били положителни, затова сега от МОН отново са предложили разградската гимназия да домакинства на още 10 училища от: Добрич, Русе, Силистра, Велики Преслав, Шумен, Провадия, Дулово и силистренското село Средище. Самата Ангелова като ученичка също е участвала в подобна надпревара, тогава момичетата са се състезавали отделно и тя има призови места – първо при автомонтьорките и трето при шофьорките.

Официалното откриване на състезанието е в 11,30 ч. на 22 март в ПГТС“Христо Смирненски“. Сред него отборите, които се състоят от по 3 човека – 2 монтьори и 1 водач, ще се запознаят с работните постове и ще получат инструктаж. Индивидуалните им участия ще бъдат в първия ден, а отборните – в събота. Ще имат теоретични тестове и практически задачи, като най-атрактивната – за водачи на МПС – започва в 16,00 ч. в петък в двора на училището и ще може да бъде наблюдавана от всички желаещи зрители. Младите водачи ще управляват един и същ автомобил „Рено Симбол“.

Един от работните постове е осигурен от спонсора на надпреварата „Варта“ – обясни Димитричка Ангелова. От фирмата са направили дарение за училището от машини и инструменти, необходими за обучението на младите монтьори и шофьори. Сред другите спонсори са: „Интеркарс“, „Кастрол“ и „Бош“.

Честта на домакините от ПГТС“Христо Смирненски“ ще защитават единадесетокласниците: Емре Левенд и Тодор Йорданов – автомонтьори и Сонер Исмаил – водач на МПС.

Комплексните победителите ще участват в националните финали, на които ще се състезават с призьорите от останалите 5 региона.

Награждаването е насрочено за 16,00 ч. на 23 март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *