Остава в ареста нападателят от велоареята към “Пчелина”

Окръжен съд – Разград определи най- тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 43-годишния Милко И. с постоянен адрес в шуменското село Кочов – съобщават от пресслужбата на съда.

Той е привлечен като обвиняем за грабеж, придружен със сила.

Според обвинението на 13.03.2021г. на велоалеята Разград – м. Пчелина, в условията на опасен рецидив, е отнел чужда движима вещ – мобилен телефон на стойност 1 400 лева, ведно със стъклен протектор на стойност 20.00 лв. и СИМ-карта на мобилен оператор на стойност 6.00 лева, всичко на стойност 1426 лева от владението на млада жена от Разград, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да я присвои, като е употребил за това сила.

Престъплението, за което е обвинен Милко И. е тежко по смисъла на закона. Предвиденото наказание в Наказателния кодекс е „лишаване от свобода“ за срок от 5 до 15 г.

От държавното обвинение подчертаха, че са налице всички предпоставки за вземане на най-тежката мярка за процесуална принуда спрямо Милко И. Обвиняемият е осъждан 10 пъти за престъпления против собствеността и половата неприкосновеност. Излязъл е от затвора на 31.10.2020 г., където е търпял наказание от 4 години и 8 месеца „лишаване от свобода“, постановено от Окръжен съд Разград за две престъпления – за изнудване и блудство. Само няколко месеца след това е възобновил престъпната си дейност, за да си набавя парични средства, като настоящото деяние е насочено както срещу собствеността, така и срещу личността на пострадалата.

Защитата на обвиняемия поиска от съда до насрочването на наказателния процес обвиняемият да бъде приведен в затвора в Белене, а не в следствения арест в Разград. Като мотив бе изтъкнато здравословното състояние на Милко, но съдът отхвърли искането на първо място като недоказано и на второ – в досъдебната фаза преценката за това е на наблюдаващия прокурор.

Разградският окръжен съд, като разгледа събраните до момента материали от досъдебното производство – протоколи за разпознаване, за претърсване и изземване, свидетелски показания и оценъчна експертиза прецени, че са налични достатъчно доказателства да се направи обосновано предположение, че Милко И. е съпричастен към деянието.

Налице е и реална опасност да извърши ново престъпление, тъй като не работи на постоянен трудов договор и съдът счете, че може да извърши и други престъпления с цел да си осигури доходи.

Пред угрозата от ново наказание „лишаване от свобода“ има вероятност и да се укрие.

Като взе предвид и тежестта на обвиненията, Разградският окръжен съд прецени, че най- адекватната мярка за неотклонение спрямо него е „задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд – Разград подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд в 3-дневен срок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *