Остават в ареста тримата, които откраднаха над половин километър кабели от трасе на мобилен оператор

Разградският окръжен съд потвърди постановените от Районен съд – Разград мерки за неотклонение „задържане под стража“ на трима мъже, обвинени в кражба на 750 метра многожиленмеден кабел от трасе на телекомуникационна компания.

39-годишният И.Д., 45-годишният Г.П. и синът му – И.П. на 21 г., са задържани при проведена специализирана полицейска операция на 27 март, след получена оперативна информация за извършена квалифицирана кражба в съучастие като съизвършителина кабел от действащо трасе на телекомуникационна компания в местност Лозята край село Манастирци.

В двата автомобила, с които те се придвижвали, са намерени 750 метра многожилен меден проводник, режещи инструменти, радиостанции, мобилни апарати и въжета. Претърсени са и домовете им, намиращи се на територията на Плевенска област.

В своите пледоарии адвокатите им настояха за изменение на първоначално взетите мерки за неотклонение в по-леки. Подчертаха, че тримата са с чисто съдебно минало /единият от тях е реабилитиран/, имат адреси за призоваване, а взетите от първоинстанционния съд мерки за неотклонение определиха като прекомерни.

Представителят на Окръжна прокуратура изрази становище, че самопризнанията на двама от обвиняемите, показанията на свидетели, огледът на местопроизшествието, проведените претърсвания и изземвания от автомобили и адреси, опитът да избегнат да бъдат заловени, сочат на добре създадена организация, нееднократно извършвана престъпна дейност и упоритост на намерението да избегнат наказателно преследване.

Съдебният състав прецени, че жалбите срещу определението на първата инстанция са неоснователни. Според събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за съпричастността на обвиняемите към престъпното деяние, за което са им повдигнати обвинения. Тримата са задържани в момент, когато полицията се е опитала да ги спре и залови, като действията им са извършени с цел да се укрият и по този начин да попречат на разследването.

Съдът счете, че в конкретния случай степента на обществена опасност е висока, тъй като от кражбата на телефонния кабел е засегнат широк кръг лица. За извършеното престъпление е предвидено наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 10 години, което прави престъплението тежко по смисъла на закона.

По тези съображения Окръжен съд – Разград намери за правилно и законосъобразно определението на Разградския районен съд, с което тримата мъже са задържани под стража и не е необходима замяна с по-леки мерки за процесуална принуда.

Съдебният акт е окончателен и не подлежи на обжалване.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *