ОП”Разградлес”: „Не купувайте дървесина без документи!”

Общинско предприятие „Разградлес” продължава активните си съвместни действия с ОДМВР-Разград във връзка с установяване на извършителите на незаконен добив на дървесина от общинските гори. Това съобщават от пресцентъра на Община Разград.

Поредният пример за това бе случаят от 8 май в землището на село Побит камък. В тази горска територия, собственост на община Разград, е установено, че има нарушения, и затова горските стражари 3 поредни дни патрулират в горепосочената територия. Когато пристигат на мястото, служителите на ОП”Разградлес” виждат отдалечаваща се кола и тъй като предполагат, че тя ще се върне, остават там. В 22,50 автомобилът се връща отново в гората и две лица започват да товарят дървесина в лек автомобил „Форд Ескорт”. След предупреждение от горските стражари да преустановят товаренето на дървесина, шофьорът на автомобила сяда зад волана и се опитва да избяга като насочва автомобила към тях. Само бързата реакция на горския стражар предотвратява нараняването му. Автомобилът се блъска в дърво и преустановява движението си, 26-годишният шофьор – криминално проявен и осъждан, и с нова влязла в сила присъда, е избягал в неизвестна посока, а съучастникът му, 56-годишен мъж, е задържан и са му съставени два акта по Закона за горите. След телефониране на 112 на мястото са пристигнали служители на полицията.

На другия ден съвместната акция на ОП”Разградлес” и ОДМВР-Разград продължава заедно с представители на Регионалната дирекция по горите Русе с посещение на адрес в село Острово, където е открита дървесината от курса преди засичането на нарушителите. Там са установени още 0,6 куб. метра дървесина и са съставени актове за незаконен добив и транспортиране, а дървата са иззети.

От ОП”Разградлес” призовават гражданите да не купуват незаконно добита дървесина без документи, защото при установяване на такава тя ще бъде изземвана, а те ще  останат без дърва и без парите, които са платили за тях, тъй като чл. 213 от Закона за горите забранява съхраняването на дървесина от лица, ако не притежават валиден превозен билет.

Проверки за подобни случаи предстоят в две населени места в Разградска област, за където има информация, че се съхранява незаконно добита дървесина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *