Окръжен съд Разград отказа по-лека мярка за неотклонение на задържан за изнасилване

Състав на Окръжен съд – Разград отказа да измени най-тежката мярка за неотклонение, постановена от Районен съд-Разград спрямо 45-годишния Валентин В., привлечен като обвиняем за това, че на 25 април в разградско село изнасилил бившата си приятелка. Това съобщават от пресцентъра на съда.

Двамата се разделили заради непрекъснатия физически и психически тормоз, който Валентин упражнявал спрямо жената. Това била и причината тя да подаде молба за защита до Разградския районен съд. На 24 март съдът издал заповед за закрила и наложил мярка за защита срещу домашно насилие, която Валентин нарушил в началото на април, а след това и на 25 април.

Защитата на обвиняемия мотивира искането за по-лека мярка за процесуална принуда – «домашен арест» или «парична гаранция» с това, че мъжът не е осъждан, работи, има и постоянен адрес.

Представителят на Окръжна прокуратура поиска от съда да потвърди мярката на първоинстанционния съд като справедлива, адекватна и законосъобразна.

След като разгледа събраните доказателства съдебният състав отхвърли въззивната жалба като неоснователна. Според магистратите престъплението се явява тежко умишлено, за което НК предвижда наказание «лишаване от свобода» от 2 до 8 години. Може да се направи обосновано предположение за съпричастността на обвиняемия към престъплението. Съществува опасност обвиняемият да извърши друго престъпление – да посегне физически или психически на пострадалата свидетелка, както и да попречи на разследването като окаже натиск върху нея или други свидетели.

Тези доводи дадоха основание на настоящата въззивна инстанция да потвърди задържането под стража на Валентин В. като единствената законосъобразна мярка за неотклонение.

Определението на Окръжен съд – Разград е окончателно.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *