ОИК-Разград прекрати предсрочно пълномощията на кмета на Киченица

Общинската избирателна комисия в Разград прекрати пълномощията на кмета на Киченица Юзджан Рамаданов.

Както Разград24/7 първи писа селският първенец е нарушил изискването на Закона за местното самоуправление и местната власт до месец след заемането на изборна длъжност да прекрати участието си в управителен орган на търговско дружество. Рамаданов е собственик на ЕТ”Просперитет – Юзджан Рамаданов”, предприел е мерки за заличаване на фирмата на 7 януари, а заличаването е с дата 13 януари – 2 месеца и половина след законовия срок.

Несъответствието бе установено първоначално от Постоянната комисия по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси при Общински съвет – Разград, която уведоми ОИК, откъдето дадоха възможност на Рамаданов тридневен срок за възражение. В писменото си становище той е обяснил, че фирмата му не е развивала търговска дейност. Според ОИК обаче „без правно значение е дали лицето, избрано за кмет фактически е осъществявало търговска дейност и дали е получавало възнаграждение за това, тъй като въведената с нормите на чл. 41, ал. 1 и ал. 3 от ЗМСМА забрана е формална. Смисълът на императивното ограничение в тези норми е да се предотврати всяка потенциална възможност за възникване на конфликт на интереси при изпълнението на длъжността.”.

Рамаданов е приложил и подадена коригираща декларация по Закона за конфликт на интереси. На практика в първоначално подадената той е вписал неверни данни като  не е декларирал, че е развивал дейност като едноличен търговец.

Въз основа на установеното нарушение ОИК е взела почти единодушно решение за предсрочно прекратяване на пълномощията на Юзджан Рамаданов. 8 от членовете на комисията за гласували „за”, „против” е била само съпартийката на Рамаданов – Юмгюл  Ахмедова. Решението може да се обжалва пред Административен съд-Разград в седемдневен срок.

Ако бъде потвърдено, това означава предсрочни избори в Киченица само няколко месеца след редовните. Рамаданов бе избран на първи тур, той представител на ДПС, на изборите на 27 октомври победи кандидата на ГЕРБ Дамян Йосифов, който тъкмо бе завършил първия си мандат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *