ОИК-Завет остави на поста общински съветник с две присъди за шофиране пиян

Общинската избирателна комисия в Завет остави на поста му общински съветник, избран от листата на ДПС, който е с две присъди за шофиране в пияно състояние и не е реабилитиран за провиненията си.

Сигналът в Общинската избирателна комисия в Завет, че Гюнеш Лютфи е обявен за избран за съветник въпреки, че има две влезли в сила присъди, е подаден от местната управа, която пък е уведомена за това от Районен съд-Исперих.

Присъдите обаче са от Кубратския районен съд. И двете са от 2015 г. Първата присъда е условна – 3 месеца лишаване от свобода с изпитателен срок от 3 години, както и лишаване от право на управление на МПС за срок от 1 година и 6 месеца. Санкцията е за случай от 2014 г., когато 39-годишният общински председател на ДПС-Завет е засечен между Завет и Брестовене да кара автомобил „Нисан Микра” с 1,71 промила алкохол в кръвта. Той не дал качествени проби с дрегера и затова му била взета кръвна проба.

През септември 2015 г. – точно година след първия инцидент – Гюнеш Лютфи отново е спрян с алкохол в кръвта. Този път засечката е станала на пътя Завет – Веселец, колата била „Мазда 121”, а промилите – 1,18. Решението на съда в Кубрат е взето след подписване на споразумение между прокуратурата и Гюнеш Лютфи. Наказанието е 2 години и 6 месеца пробация с две мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес с периодичност на явяване  подписване пред пробационен служител три пъти седмично, както и задължителни периодични срещи с пробационен служител, а също и глоба в размер на 200 лева.

Законовият срок за реабилитация на Гюнеш Лютфи не е изтекъл – признават сами членовете на ОИК-Завет със своето решение, но въпреки това смятат, че избраният за общински съветник отговаря на изискванията на Изборния кодекс да не изтърпява наказание лишаване от свобода.

Оказа се, че за ситуацията не е уведомена прокуратурата и пред Разград24/7 районният прокурор на Кубрат Пламен Пенчев заяви, че ще се провери случая.

Освен самият факт, че Гюнеш Лютфи не е реабилитиран обаче, вероятно ще пробуди прокурорския интерес и това, че той като кандидат за общински съветник е подписал документ с невярно съдържание – заявление-декларация за кандидат общински съветник Приложение 65МИ, в което се споменава изрично, че кандидатът отговаря на условията по чл. 397, ал. 1 от Изборния кодекс, едно от изискванията е да не изтърпява наказание лишаване от свобода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *