Община Разград – носител на Годишната награда „ПроКултура 2019“

Специална награда в категория „Фестивал“ в област „Танцов фестивал“ бе връчена на Община Разград за създаването на Първи национален фестивал на танцовия театър – ново събитие в местния и националния културен календар. Това съобщават от пресцентъра на местната управа.

На 11 август във Варна Виолета Антонова – директор на дирекция „Култура, спорт, туризъм“ прие наградата на официална церемония „Национални годишни награди за принос към разширяване достъпа на младите хора до култура“.

В VII-та Национална конференция „Достъп на младите хора до култура: Ролята на фестивалите по изкуствата“, която се провежда на 12 август във Варна, участие взеха младши експертите в Община Разград Виктория Недкова и Нели Николова. Форумът е посветен на Международния ден на младежта.

„ПЪРВИ НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ТАНЦОВИЯ ТЕАТЪР – РАЗГРАД” е създаден от Община Разград в партньорство с Театрално танцова формация „Пулс“ Разград. Новосъздаденият фестивал е в съответствие с Програмата на Община Разград за подкрепа на развитието на млади творци в сферата на сценичните изкуства.

Проектът представлява единствен по рода си в страната форум на Театъра на движението, създаден през 2017 година в Разград. Посвещава се на Международния ден на танца – 29 април.

Фестивалът допринася за обогатяване културния афиш на Разград, чрез представяне пред публика на една нова форма на изкуство – класическата пантомима.

Той има принос и към Националния културен календар, като единствено по рода си събитие за страната, с международно участие от 2019 година.

Снимка: Община Разград

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *