Общината ще разреши протеста, но заради становища на АПИ и ОДМВР – близо до пътното платно на шосето Русе – Варна

Община Разград ще издаде разрешение за протеста срещу неприятните миризми в петък, но заради становища на АПИ и ОДМВР мястото ще е в непосредствена близост до пътното платно на пътя Русе – Варна. Това обяви днес на пресконференция заместник-кметът и изпълняващ функциите Кмет на Община Разград Добрин Добрев. В пресконференцията участваха и заместник-кметовете Полина Иванова и Хабибе Расим. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

От името на ръководството на Община Разград г-н Добрев изрази категорична подкрепа на нетърпимостта на гражданите на Разград и общината относно наболелия сериозен проблем. Той увери, че местната управа „е правила и продължава да прави всичко, което е възможно по нейните компетенции да съдейства на държавните органи, за да установят източника на тези неприятни миризми и за да се прекрати веднъж завинаги това обгазяване, на което сме подложени всички ние“. Заместник-кметът Добрин Добрев изрази недоволство „относно недостатъчните мерки, които се вземат от държавните институции, които са отговорни за намирането на източника на миризмите и ликвидирането на проблема, за да може жителите и гостите на нашия прекрасен град да дишат чист въздух“.

Г-н Добрев заяви, че ръководството на Община Разград продължава да бъде непримиримо и ще продължава да работи съобразно възможностите и компетенциите си, за да се реши този въпрос, ще оказва съдействие на всеки един държавен орган, гражданин или организация, които искат да направят нещо по този въпрос.

Заместник-кметът уточни, че ръководството на Община Разград толерира гражданското общество и гражданската непоносимост, включително служители в Община Разград, както и членове на ръководството, участват в протестите. В тази връзка при получаването на уведомлението от адвокат д-р Калоян Монев относно организирането на протест в петък от 18,00 до 19,30 ч. със затваряне на републиканския път Русе-Варна веднага започнаха действия по проучване и издаване на разрешение за провеждането на протест

Разрешенията за подобни събития се издават съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите. Според него е необходимо съгласие от собственика на пътя, на който е обявен протестът. Тъй като пътят е републикански, бе изискано становище от Агенция „Пътна инфраструктура“ в случая чрез Областно пътно управление. Оттам припомниха категоричната забрана в чл. 53, ал. 1, т. 4 от Закона за пътищата за провеждане на демонстрации  в обхвата на автомагистралите, скоростните и автомобилните пътища, както и че „всички дейности, извършвани в обхвата на пътя, който застрашават безопасността на движението, представляват използване на пътищата извън тяхното предназначение и предизвикват прекъсване, отклоняване или спиране на движението, съставляват административно нарушение, за което се предвижда наказание глоба“ (чл. 53, ал. 1, т.4 от Закона за пътищата). От ОПУ-Разград допълват, че съгл. чл. 12, ал. 1 от Закона за събранията, митингите и манифестациите „когато времето и мястото на събранието, на митинга или пътят на движението на манифестацията създават условия за нарушаване на обществения ред или безопасността на движението, кметът на общината предлага промяната им“. От ОПУ призовават гражданите и институциите стриктно да спазват законите и подзаконовите нормативни актове, осигуряващи нормалното функциониране на пътната инфраструктура и безопасността на движението с цел недопускане нарушаването на основни права на ползвателите на републиканските пътища. Подобно е и становището на ОДМВР-Разград, откъдето изразяват мнение, че „не следва да се провежда обществено мероприятие митинг-протест, тъй като се застрашава безопасността на движението и събитието може да доведе до пострадали участници в движението и ПТП“.

Във връзка с двете становища ръководството на Община Разград продължи да търси решение на казуса. На работна среща с един от инициаторите на протеста адв. д-р Калоян  Монев бе обсъдена и уточнена възможността за провеждане на протеста, но не на пътното платно, а на място, което е в непосредствена близост до пътното платно и до първоначалното искане за протеста. След срещата бе изпратено писмо-отговор на заявлението на адв.д-р Монев, в което се предлага протестът да се проведе в същия район, по същото време в пространството преди и в зелената площ около бензиностанция „Петрол“АД, без да се блокира движението на главен път Русе – Варна, както и да не се създават условия за нарушаване на обществения ред или безопасността на движението.

Ако се получи съгласие по отношение на тази възможност, в установения срок ще бъде издадено необходимото разрешение без да се разрешава затварянето на пътя.

Г-н Добрев допълни, че това е единственият законен начин, живеейки в правова държава и бидейки Общинска администрация, която спазва законите и разпоредбите и се опитва да утвърди държавността в България. „Считаме, че това е единственият начин да се уважи гражданското общество по отношение провеждането на протеста, за да бъде подкрепен и чут гласът на нашите съграждани без да нарушаваме установените правни разпоредби“ – каза още г-н Добрев. Той изрази увереност, че протестът ще се проведе и че целта на гражданската активност ще бъде постигната.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *