Общината и „Лудогорец” в спор за данък сгради на Арената

Отново създаде напрежение между Община Разград и ПФК”Лудогорец 1945”. Футболният клуб отказва да плати над 46 000 лева данък сгради за постройките в границите на стадион „Лудогорец”.

Спортно игрище ли е стадион „Лудогорец Арена” или не е спортно игрище. Този спор ще водят в съда концесионерът на стадиона ПФК”Лудогорец 1945” и неговият собственик Община Разград. Първото заседание от съдебния процес бе няколкоминутно, на него не се яви представител на „Лудогорец”, от клуба писмено бяха поискали отлагане,  тъй като не е готова съдебно-техническата експертиза, разпоредена от съда. От общината пък бяха изпратили двама юристи – началникът на отдел „Местни данъци и такси” Кремена Приставова и юрисконсултът Димитър Генов. Съдът уважи тяхното искане и даде ход на делото, макар и за няколко минути. В тях общинарите представиха ново доказателство за своята теза: че футболният клуб трябва да плати над 46 000 лева данък сгради 42 033,79 лв. главница и 4149,46 лв. лихви за 2017 и 2018 г. Текстът на писмо на централното управление на НАП не бе прочетен в съдебната зала, но като се има предвид, че бе представен от местната управа, макар и адресиран до клуба с копие до общината, вероятно е в полза на тезата, че данъкът е дължим.

От „Лудогорец” аргументират нежеланието си да платят налога с клауза от Закона за местните данъци и такси. Според член 24 ал. 1 т.10 от данък недвижими имоти се освобождават парковете, спортните игрища, площадките и други подобни имоти за обществени нужди. От клуба поддържат тезата, че постройките в рамките на стадиона са спомагателни и се използват за функционирането на игрището като такова.

Делото бе отложено за 17 октомври.

„Лудогорец” има концесионен договор за срок от 35 години, подписан в края на 2016 г., подобни казуси в останалите спортни съоръжения в страната няма, тъй като при повечето от тях няма сключени договори за концесия и те са общинска или държавна собственост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *