Обработиха с въздушно пръскане горите от ДГС”Сеслав” срещу гъботворка

Горите на държавно горско стопанство „Сеслав“ гр. Кубрат са обработени срещу вредителя Гъботворка (Lymantria dispar) чрез въздушно пръскане. Това съобщават от пресцентъра на  Северноцентрално държавно предприятие ДП – Габрово.

Проведеното мероприятие е по утвърдената прогноза на Лесозащитна станция гр. Варна за 2024 г. Използваният биологичен препарат не е вреден за здравето на хората, а площите са третирани при подходящи метеорологични условия, в първа и втора възраст на вредителя и при развитие на размера на листа над 45%.

Гъботворката е пеперуда, чиито гъсеници повреждат пъпките и листата на широколистните дървета в първата половина на вегетационния сезон, като при висока численост на популацията причиняват и 100% обезлистване на горските територии и нанасят значителни вреди на горското стопанство. Според специалистите от Лесозащитна станция – гр. Варна ранното затопляне на времето през 2024 г. е провокирало по-ранното излюпване на вредителя, което е наложило и по-ранното провеждане на мероприятието.

Общо 2 523 дка широколистни насаждения в обхвата на Регионална дирекция по горите – Русе са третирани срещу вредителя. Обработени са основни дървесни видове цер, благун и сребролистна липа, с очакван процент на обезлистване от 30% до 100%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *