Областният щаб се появи: Затвори Ясеновец от утре за 14 дни с КПП-та

Коронавирус

Областният управител Гюнай Хюсмен, който е и председател на Областния оперативен щаб за борба с COVID-19 на територията на Област Разград, свика днес, 15.05.2020 г., извънредно заседание на щаба. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация.

Поводът е увеличаване броя на положителните проби с короновирус инфекция на жители на с. Ясеновец, община Разград.

По информация на директора на РЗИ – Разград д-р Ася Генева, за периода от 16,00 ч. на 14.05.2020 г. до 09,00 ч. на 15.05.2020 г. има установени четири нови  случая  на положителни за COVID-19 жители на село Ясеновец. Касае се за две жени и двама мъже, контактни на хоспитализираните в Инфекциозно отделение. От същото село в отделението със симптоми са хоспитализирани един мъж и една жена.  Същите са в добро общо състояние. Другите двама са без оплаквания и са им връчени предписания.  Поставени са под 28 дневна домашна карантина. Общо положителните за областта са 14, от които  4 са хоспитализирани – от с. Ясеновец и 10 са под домашна 28 дневна карантина, разпределени, както следва – община Исперих  – 4 лица от с. Бърдоква, община Разград – 10, като 9 са от село Ясеновец и 1 от гр. Разград. Общо контактни са 12 души.

С цел ограничаване разпространението на коронавируса, както и недопускане пренасянето му в други населени места на областта, Областният оперативен щаб за борба с COVID-19 на територията на Област Разград предложи да се въведат строги противоепидемични мерки в село Ясеновец, като се ограничи движението на хората от населеното място. На всички входове и изходи на селото ще има контролно-пропускателни пунктове, които ще проверяват целта на пътуването и ще пропускат само хора с уважителни причини.

Възлага се на директора на РЗИ – Разград да съгласува изпратените документи, съгласно Закона за здравето, с главен държавен здравен инспектор и след потвърждение, да издаде заповед, в която ясно да бъдат конкретизирани противоепидемичните мерки и начина на пропускателния режим в с. Ясеновец.

Членовете на щаба решиха, директорът на ОДМВР – Разград старши комисар Ивайло Йовчев да създаде организация на КПП-тата, като съвместно с представител на община Разград да определят и поставянето на заграждения на входа и изхода на черните пътища на селото.

Декларации от лицето за вида на причината, поради която се налага пътуването, ще бъдат осигурени от кмета на Община Разград Денчо Бояджиев, които ще бъдат предоставени на кмета на селото.

Срокът на действие на мерките е 14-дневен, считано от 16.05.2020 г. В зависимост от заболеваемостта в село Ясеновец този срок може да бъде удължен, решиха още членовете на щаба.

Разград24/7 припомня, че това е първо официално обявено, макар и тайно проведено, заседание на Областния кризисен щаб от края на март. Слухът за решението му тръгна още от обяд, да се надяваме, че карантината ще се спази стриктно.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *