Областният управител връчи плакет на талантлив колоездач, срещна се и с управата на болницата

Областният управител Владимир Димитров връчи плакет на талантлив колоездач, срещна се и с управата на болницата – съобщават от пресцентъра на Областна администрация.

Областният управител Владимир Димитров прие в кабинета си перспективния и талантлив колоездач Георги Радославов от Спортен клуб по колоездене „Спринт“ – Разград. Младият спортист е само на 15 години, но вече е завоювал редица златни медали. Той бе придружен от треньора си Мирослав Минчев и своя баща Радослав Георгиев, който също е бивш колоездач. В срещата участва и главния секретар на Областна администрация Разград Михаил Тодоров.

Ще припомним, че Разград наскоро бе домакин на Държавният личен и отборен шампионат по колоездене на писта за юноши – младша възраст и девойки – младша и старша възраст. Участие взеха 48 състезатели от 10 спортни клуба по колоездене от цялата страна. По време на състезанията се проведе и първото издание на новоучредената купа „Денчо Денев“ в памет на националния състезател и дългогодишен треньор от Разград.  Младият спортист не е успял да покори само една от всички дисциплини в шампионата, в останалите е станал първенец в своята възрастова група – до 16 години, а също така е грабнал купата „Денчо Денев“. Треньорът му Мирослав Минчев сподели, че в тази възрастова група конкуренцията е най-голяма.

Областният управител Владимир Димитров връчи на младия велосипедист специалния плакет на Областна администрация за жители на областта с постижения в различни сфери, а тъй като заслуги за доброто представяне имат и треньора и бащата на момчето, те също получиха отличия.

Областният управител му пожела още много успехи във всички състезания и купи, които той и други състезатели от СКК „Спринт“ да донесат в Разград.

Георги е ученик в ПГССХВТ „Ангел Кънчев“, предстои му в близките дни изкачване на Узана до Габрово, както и колокритериум в с. Шипка.

„За мен лично спортът е кауза“, каза на срещата Владимир Димитров и допълни, че в цяла Европа този спорт е много популярен и би се радвал Разград също да го развива и популяризира. След което обеща като областен управител да съдейства за модернизиране на спортната база на клуба. Мирослав Минчев сподели, че спортистите се нуждаят от допълнително финансиране, защото в момента са само на общинска издръжка. Като основен проблем той очерта нуждата от спешен ремонт на колодрума в Градския парк, поради напредващи свлачищни процеси на подпорната му стена. Налице са и трудности с опазването на обекта. Стана ясно, че клубът и Община Разград са изготвили проект за подобряване състоянието на Градския колодрум. Проектът е подаден за финансиране по програма на Министерството на младежта и спорта, но на този етап не е одобрен. Като друга линия за сътрудничество се очерта съвместното популяризиране на колоезденето и здравословния начин на живот сред младите хора.

По-късно областният управител Владимир Димитров посети  МБАЛ „Св. Иван Рилски“ по покана на новия изпълнителен директор – д-р Станимир Георгиев, който оглави ръководството на болницата в Разград  в началото на тази година.

Областният управител се запозна на място с актуалното състояние на болничното заведение.

В разговор с д-р Георгиев бяха обсъдени въпроси, като осигуреността с медицински кадри в различните отделения, както и бюджета на болницата.

Коментирани бяха положените усилия на новото ръководство на областната болница за подобряване качеството на болничните услуги, както и възможности да се получи финансиране за допълнително оборудване на лечебното заведение.

Областният управител се запозна с основните проблеми на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ и се ангажира да съдейства за тяхното решение, съгласно правомощията си.

По-късно от пресцентъра на Областна администрация съобщиха, че областният управител Владимир Димитров е посетил и сграда в населено място в община Разград, ремонтирана и пригодена за разкриване на Кризисен център за жертви на домашно насилие и трафик. Сградата позволява в нея да функционира комплекс от социални услуги: „Консултативен център по проблемите на домашното насилие” и „Кризисен център за жертви на домашно насилие и трафик”.

Георги Милков и Димо Борисов от сдружение „Център за съзидателно правосъдие“ запознали Областния управител със сегашното състояние и възможности на сградата за разкриване на споменатите социални услуги. От огледа стана ясно, че благодарение на реализирания проект, на стойност 254 000 щ.д., финансиран от фонда на Офиса за военно сътрудничество, Програма за хуманитарна помощ на Посолството на САЩ в България, сградата е изцяло обновена и санирана. Монтирани са готови модерни кухни и бани, както и климатици. Изградени са пречиствателна станция и беседка в двора на сградата. На практика липсва само оборудване за стаите, в които ще се приемат и настаняват потребителите на социалната услуга.

Услугата трябва да бъде одобрена като държавно-делегирана дейност, за да заработи и да отговори на големите потребности от подкрепа на жертвите на домашно насилие, коментирал Милков.

Според него разкриването на нови социални услуги е в правомощията на местната власт и Министерството на труда и социалната политика.

„Темата за домашното насилие е много актуална и важна за нас като институция“, коментира Областният управител. Преди дни той поднови дейността на първия учреден в страната ни Областен съвет за превенция на домашното насилие. Съветът представлява иновативен модел за междуинституционално сътрудничество в сферата на превенцията от домашно насилие и прилагане на Закона за защита от домашно насилие. Участниците в проведено миналата седмица заседание на съвета излязоха с общо послание към отговорните институции и набелязаха мерки против домашното насилие.

Областният управител се ангажирал да работи за включване разкриването на кризисен център за жертви на домашно насилие в нашата област в Националната карта на социалните услуги, която се изготвя в момента.

След направения оглед, той изразил мнение, че сградата е подходяща за бързо разкриване на такава социална услуга.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *