Областната епизоотична комисия заседава заради огнище в Пловдив на Африканска чума по свинете

Областният управител Владимир Димитров свика заседание на Областната епизоотична комисия днес във връзка със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните с указание за провеждане на заседание от областните и общинските епизоотични комисии. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация.

Заседанието се проведе и онлайн, за да могат да се включат представители от всяка община и на ангажираните институции.

Причината за свикването на Областната епизоотична комисия е възникнало огнище на болестта Африканска чума по свинете в област Пловдив. Огнището е в местност, в която са изхвърляни трупове на умрели домашни прасета.

Д-р Върбан Петков директор на Областна дирекция по безопасност на храните в Разград запозна участниците в заседанието със Заповед № РД11-761/26.03.2024 год. на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните,

Д-р Елица Обидимска представи актуалната епизоотична обстановка в област Разград. Тя заяви, че ситуацията в област Разград е спокойна, засега има само едно огнище в страната – това в Пловдив. Тя съобщи статистика за случаите на Африканска чума по свинете в Европа: Босна и Херцеговина – 16 огнища, Гърция – 21 Молдова – 1, Румъния – 24, Сърбия – 22, Украйна – 4. Това са случаите по установено заболяване на домашните свине. Статистиката за регистрираните случаи на отстреляни диви свине е друга: Албания – 2 огнища и Босна и Херцеговина – 197.

Представителите на ОДБХ-Разград бяха на мнение, че е обезпокоителна близостта до Румъния на нашата област, тъй като там цифрата на огнища също не е малка. Д-р Петков представи и Плана за контрол и предотвратяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете в Република България за периода 2024 – 2026 г.

Три инвентаризации на личните стопанства предстоят – първата трябва да приключи до 15 май, втората до 30 юни и третата – до 20 октомври. Последната ще се проведе в абсолютно всички лични стопанства, независимо какво се отглежда в тях, за да се открие евентуално нерегламентирано отглеждане на прасета. По време на изпълнението й трябва да присъства и ветеринарният лекар, който работи към всяка община. Списъците с регистрираните лични стопанства ще бъде предоставен от ОДБХ на всяка община. Прасетата, които са отглеждани нерегламентирано, се изследват и  се връщат обратно, не се убиват – уточни д-р Петков.

Осем огнища на инфлуенца по птиците, отчетоха също представителите на ОДБХ, последното такова е открито в Цалапица в стопанство с отглеждане на носачки. Тъй като Разградска област е с най-силно развито птицевъдство в страната, специалистите сигнализираха да се следи внимателно за случаи на птичи грип и да се докладва при съмнения.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *