Обвиняем за държане на дрога поиска да го пуснат от ареста, за да набави дърва за огрев за семейството си

В две последователни заседания днес състав на Окръжен съд Разград потвърди наложените от Районен съд Исперих мерки за неотклонение по отношение на двама обвиняеми по досъдебно производство на РУ на МВР-Исперих за държане на наркотични вещества. Това съобщават от пресцентъра на Окръжен съд-Разград.

Двамата са задържани на 4 октомври 2019 г. в село Малко Йонково. Пред къща в селото от Емил Е. от Исперих са иззети 51 гр. суха тревиста маса, която при направения полеви наркотест реагира на амфетамин.

С него в автомобила е била и представящата се за негова снаха Анета М. с постоянен адрес в Ботевград. При проведените процесуално-следствени действия – личен обиск, от чантата и от дрехите й са иззети 27 гр. зелена суха маса и още 5 гр. суха тревиста маса, която при проведения тест за наркотици реагира на амфетамин.

За престъплението НК предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 2 000 до 10 000 лева.

Районен съд Исперих с протоколни определения от 5.10.2019 г. е наложил на Емил Е. мярка за неотклонение „Задържане под стража”, а на Анета М. „Домашен арест”.

С частни жалби двамата обвиняеми поискаха от Разградския окръжен съд изменение и налагане на по-леки мерки за неотклонение.

Адвокатът на обвиняемите мотивира искането си с необходимостта Емил Е., като глава на семейството, да се погрижи за финансовото обезпечаване и набавянето на дърва за огрев преди зимния сезон, а по отношение на Анета М., която е многодетна майка на 5 деца, сегашната мярка „Домашен арест” да бъде заменена с „Подписка” или „Парична гаранция” в минимален размер, за да може да обгрижва непълнолетните, да ги води и прибира от училище, пазарува и т.н.

Представителят на държавното обвинение прокурор Емилиян Грънчаров определи като правилни, законосъобразни и обосновани определенията на Районен съд Исперих и пледира да бъдат потвърдените атакуваните съдебни актове.

Съставът на Разградски окръжен съд счете, че може да се направи обосновано предположение относно съпричастността на двамата обвиняеми към извършените престъпления, за които са им повдигнати обвинения. Обвиняемият Емил Е. е с тежко криминално минало и има множество присъди, които е изтърпял.

Анета М. не е осъждана, но е известно, че често напуска страната и работи в чужбина. Магистратите от РОС подкрепиха направения от първата инстанция извод, че не съществува опасност от последваща престъпна дейност на обвиняемата, но съществува опасност същата, макар и с постоянен адрес в Ботевград, да се укрие и възпрепятства досъдебното производство.

Съдът остави без уважение частните жалби и потвърди протоколните определения на Районен съд Исперих.

Определенията на Окръжен съд Разград са окончателни и не подлежат на обжалване.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *