Няма престъпления от омраза в Разградско

Областният управител на Област Разград Гюнай Хюсмен откри кръгла маса на тема „NO-HATE-BG: Заедно в защита на малцинствата и в превенцията на престъпленията от омраза“. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

Областна  администрация-Разград бе домакин на регионалната кръгла маса, организирана от Центъра за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе“-Велико Търново съвместно с Български Хелзински Комитет.

Пред участниците в дискусията г-н Хюсмен припомни, че Областна администрация-Разград винаги е подкрепяла инициативите на неправителствените организации и е съдействала за реализацията на техни проекти, тъй като партньорството на администрацията и гражданските организации води ускоряване на социално-икономическото развитие на регионите ни. „Приветствам представителите на сдружение „Амалипе” за смелостта и отговорната позиция да поставят на дневен ред актуалните теми за езика на омразата, дискриминацията и престъпления, основани на омраза към етническите малцинства, мигрантите и социалните групи с определени различия. Радвам се, че темата е предизвикала интереса на представители на местни и регионални власти, неправителствен сектор и учебни заведения. Считам че нашата област е образец за толерантност и добро съжителство на различните етноси“ – заяви още Областният управител Гюнай Хюсмен.

Модератор на обсъждането утре бе координаторът на „Амалипе” Иван Тодоров. Той представи анализ на последните препоръки на международните организации към България и на практиките на разследване на дискриминационно насилие. Обсъдени бяха и теми, свързани с омразата в интернет, антисемитизма, антициганизма, ксенофобията и расизма, езика на омразата и други. Директорът на ОУ“Елин Пелин“-Стражец Лилия Пенчева пък представи своя презентация за преподаването на български език на деца от ромския етнос.

От полицията в Разград увериха, че в региона няма регистрирани престъпления от омраза.

В кръглата маса, която е част от поредица дискусии в 11 града, участваха членове на на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, училищни директори, представители на общините от Разградска област и на неправителствения сектор, както и институции, работещи по темата на дискусията.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *