Нов проект прави математиката лесна за шестокласниците в ОУ“Васил Левски“-Разград

Нов проект за съвременно обучение по математика стартира в ОУ „Васил Левски“ в Разград – съобщават от училищното ръководство. Той бе представен официално днес в присъствието на началника на Регионалното управление на образованието Ангел Петков, заместник-председателя на Обществения съвет на ОУ“Васил Левски“ Цанка Тъмнишка и партньорите по проекта. Директорът на училището Диана Първанова съобщи, че за финансиране пред Фондация „Америка за България“ са били представени 110 училищни проекта от цялата страна, одобрени са само 6 от тях.

Проектът „Математиката е за всеки“ има за цел да помогне на учениците от шести клас в училището да преодолеят пропуските в знанията си по математика и да наваксат пропуснатия или недостатъчно усвоен материал по време на дистанционното обучение през последните 3 години. Проектът е насочен към шестокласниците, тъй като се оказало, че през последните години те са имали най-малко присъствени занимания в началния курс.

Разработката на ОУ“Васил Левски“ е на стойност 44 797 лв. Тя се реализира в рамките на програмата “Учим заедно: Преодоляване на образователните трудности, причинени от пандемията” на Фондация „Заедно в час“, с финансовата подкрепа на Фондация “Америка за България”.

На практика от началото на февруари шестокласниците работят по нова методика, в която трудните за децата абстракции ще бъдат представени като интересни истории от областта на човешкото знание. Упражненията със задачи ще се правят с помощта на международната електронна платформа Кан Академия, преведена и в България.

Иновацията е планирана за срок от една година, но след приключване на външното финансиране, училището ще продължи да развива проектната идея със собствени средства. Целта е в следващите няколко години новите методи на преподаване по математика да обхванат всички ученици от прогимназиален етап и класове от началния етап в ОУ „Васил Левски“.

Шестима преподаватели ще сложат началото на новия тип работа в класната стая и у дома по математика. Преподавателят на шестокласниците Милена Няголова ще има най-голяма отговорност при разработването на новите типове уроци. Математиците Павлина Иванова, Таня Петрова и Радка Хубанова ще работят заедно с нея, като  подготвят уроци и за пети и седми клас. В екипа ще се включи и началният учител Светлана Янкова, която ще стартира програмата във втори „г“ клас. Учителят по информационни технологии Венелин Николов ще бъде част от преподавателския екип по проекта, като ще следи за технологичната обезпеченост на заниманията.

Две организации ще подпомагат с експертиза учителите от ОУ „Васил Левски“. Сдружение „Образование без раници“, което разработва и поддържа българската версия на безплатната образователна платформа Кан Академия, ще партнира с преподавателите от Разград, като им помага да използват по най-добрия начин предимствата на глобалната дигитална класна стая. Порталът е създаден от визионера Салман Кан през 2005 година в САЩ и вече се използва за обучение във водещите училища и университети в 60 страни по света.

Бариерите пред изучаването на математиката, шестокласниците ще преодоляват и с  Мариела Станчева, чиято компания INBYTES.LTD е фокусирана върху въвеждането на игровизиращи методи в сферата на образованието и бизнеса. Тя ще съдейства и на учителите да превърнат часовете по математика в едно вдъхновяващо преживяване, в което задачите ще бъдат любопитно предизвикателство, повод за напредък в различни области на знанието и ново поле за изява на учениците.

Освен че ще помага да се преодолеят пропуските по предмета, проектът „Математиката е за всеки“ ще помогне на децата да разберат защо математическото знание е в основата на реалния живот и как успехът в тази наука ще им помогне да си изберат професия от бъдещето.

Проектната разработка е насочена към ученици, учители и родители. За трите групи заинтересовани страни са предвидени различни видове активности. Съдържанието на отделните дейности ще бъде показано в сайта „Математиката е за всеки“, създаден специално за проекта. Всички уроци, разработени с участието на партньорите и проектния екип, ще бъдат качени на уебсайта. Така образователните ресурси, създадени в ОУ “Васил Левски“ Разград, ще бъдат достъпни за всички, които искат да прилагат съвременно обучение по математика у нас.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *