Нов национален празник и ново правителство, май с ГЕРБ, поиска ДПС от Демир баба теке

На митинг-събора в местността „Демир баба теке”, където се почитат годишнини от Възродителния процес и от Майските събития от 1989 г., ДПС поиска нов национален празник и ново правителство. Двете идеи бяха споделени от двама различни говорители – за ново правителство се обяви лидерът Мустафа Карадайъ, а празник за почит на жертвите от Майските събития поиска заместник-председателят Ахмед Ахмедов.

Събитието събра почти цялата парламентарна група на ДПС на официалните места под вековните дървета в свещената местност. Гости на общинската организация на ДПС бяха и Генералният консул на Република Турция в Бургас Синем Гюзел, евродепутатът Хатидже Алиева-Вели, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, депутатът от турския парламент Илхами Айтун, заместник-кметове на Авджилар и Чорлу, районният мюфтия на Разград Мехмед Аля, кметове на общини от региона и цялата страна.

В публиката имаше множество плакати „ДПС” с допълнение от населено място, като най-отдалеченото бе Кърджали.

Мото на тазгодишния събор бе мисъл на Мустафа Кемал Ататюрк „Мир в страната –  мир в света”. Името на именития турски държавник често се споменаваше в речите на ораторите, имаше и други цитати от него, както и от почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, само областният лидер на ДПС Мехмед Салим започна с африканска поговорка, изразяваща според него философията на партията: „Ако искате да стигнете бързо, вървете сами, ако искате да стигнете далече, вървете заедно”.

Преди политическите речи събитието започна със ставане на крака за изпълнение на Химна на България и на Химна на Европейския съюз. Последва изпълнение на Шефкет Шефкет от самодейната театрална трупа в Исперих на български и на турски език на стихотворението на Реджеб Кюпчю „Българийо! Аз съм твой син и мои са твоите пътища”, което започва със строфата:

„Аз не съм чужденец,
аз съм твой син…
Българийо,
аз съм твой син
и мои са твоите пътища”.

В художествената част от програмата участва и Сцена „Назъм Хикмет” от Театрално-музикален център-Разград, а след политическите речи започна представянето на самодейни състави от Лудогорието.

Молитва в памет на жертвите на Възродителния процес и на Майските събития прочете председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед.

След представяне на официалните гости от кмета на Исперих Белгин Шукри приветствия към присъстващите отправиха депутати от ДПС от различни региони: Байрам Байрам от Кърджали, Хайри Садъков от Смолян, Станислав Атанасов от Смолян. Поздрави от Брюксел пък донесе евродепутатът Хатидже Алиева-Вели.

От съседна Турция поздравите бяха два. И докато за първия – на народния представител от Текирдаг Илхами Айтун – бе осигурен превод от бившия кмет на Исперих Адил Решидов, озадачи липсата на превод при изказването на Генералния консул в Бургас Синем Гюзел. Думите й останаха неясни за присъстващите на събора, за които турският не е майчин език. По-късно се оказа, че тя е прочела поздрав от Президента на Република Турция Реджеп Тайп Ердоган към участниците в митинг-събора. В нея се чу и думата “анаватан”, която преди година стана повод за скандал по време на посещение на Карадайъ в Турция.

Сред репликите, които хванаха местната публика, бе поздрав от депутата Станислав Анастасов за общинската структура на ДПС за това, че е върнала в правия път Община Исперих. Явно се визираше предходният кметски мандат, който бе за независимия Бейсим Руфат, подкрепян от също преди независимия, но сега от ГЕРБ депутат Гюнай Хюсмен.

Колоритен в изказването си бе и заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев. Той квалифицира настоящото правителство като най-лошото българско управление за последните 30 години. „Време е да спрем тази Промяна, колкото се може по-бързо” – категоричен бе той. Според него само синовете и дъщерите на тези, които проведоха Възродителния процес прокламират, че правителството е добро, а всъщност по думите му в момент, в който Европа подпомага хората чрез плановете за възстановяване, българското правителство все още няма действащ такъв план, а предвижда да подпомогне с милиард и половина за изграждане на завод за батерии олигарха, който е инсталирал това правителство. Цонев алармира и за липса на подкрепа за земеделието в момент, в който се очаква най-голямата продоволствена криза от Втората световна война насам. Това е вредно за страната управление, готови сме за предсрочни избори и ще го свалим – категоричен бе Цонев.

В грях е заченато това правителство, тъй като в него участват четири партии с много различни идеологии – подкрепи го и другият заместник-председател на ДПС Ахмед Ахмедов. Той припомни и миналогодишните си изявления за репресии към привърженици на ДПС по време на изборни кампании, като допълни:  „ние не сме се уплашили от танковете и от автоматите, няма да се уплашим и от рашковщината”.

Ахмедов призова в националния календар да влезе честването на паметта на жертвите на Майските събития на Демир баба теке. „Това вече е национален празник на българските граждани, в които е заложен генетичния код на заедността” – заяви Ахмедов. По думите му за тези събития още няма нищо в българската история, но те са част от европейската история. „Чехия има Пражка пролет, Полша има Лех Валенса, Унгария има своите революционери, а българските дисиденти са нашите герои от майските събития през 1989 г.” – аргументира се Ахмедов.

Последен от политиците на сцената излезе лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Речта му започна с няколко изречения на майчин език, но политическите си послания отправи на официалния български език. Той направи кратък равносметка на политическа обстановка, като според него в страната има огромна крачка отстъпление от демокрацията, която преди 32 години е докара от ДПС. Според Карадайъ властта вместо да решава кризи и да решава проблемите на хората създава допълнителни кризи и с това проблеми на хората.

„Ние сме на пост, както сме били на пост 33 години да пазим цялостта на нашата Родина, мира в нашата Родина, да бъдем гаранти за сигурността на гражданите й, гаранти за стабилността, но това изисква смели крачки. Ако една власт е вредна, тя не може да говори за политическа стабилност, а трябва да отстъпи, за да се създаде евроатлантическо ценностно мнозинство и да има ясно и категорично управление.” – заяви Карадайъ. Според него в кризисни времена трябва да има стабилност и ясна посока и ясна цел на развитие. „Трябва да създадем силно ценностно евроатлантическо правителство в България.” – бяха финалните му думи.

Карадайъ не уточни с кого ДПС би създало това управление, но по метода на изключването – неодобрението на управляващото мнозинство и антинатовските позиции на „Възраждане” – в настоящия парламент остава само една политическа партия, изповядваща евроатлантическите ценности – ГЕРБ.

Още снимки вижте ТУК.

 

One Reply to “Нов национален празник и ново правителство, май с ГЕРБ, поиска ДПС от Демир баба теке”

  1. Има ли на земята по-продажна душица от Митенцето Цонев?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *