Нов навес заради малкото ламче в Зоокъта

След сигнал от гражданин бе изграден навес в сектора на Зоокъта, в който се отглеждат лами – съобщават от пресслужбата на Община Разград.

В огражденията, предназначени за този вид животни, има покрито помещение, където ламите да се подслоняват при валежи, но в момента в него са изолирани новородено ламче и неговата майка. Те ще останат там 2-3 месеца, а когато малкото укрепне, ще се присъединят към останалите 5 представители на техния вид. Новото ламче е мъжко, родено е на 22 декември и е второто родено в разградския зоокът през 2020 г.

По-голямото заедно с приплод от предходна година ще бъде предоставено на ОП“Екопрогрес“-Хасково съгласно подписан през 2018 г. договор за заем на животни между Община Разград и хасковското предприятие, а най-малкото ламче ще остане в Разград.

Докато майката и малкото са в закритото помещение обаче другите животни са останали под дъжда – забеляза бдителен разградчанин и сигнализира за това в социалните мрежи. Непосредствено след този сигнал заместник-кметът Мирослав Грънчаров разпореди да бъде изграден навес, под който животните ще могат да се прибират, когато вали дъжд или сняг. Навесът бе изграден за 2 дни, днес бе застлан със слама.

Припомняме, че в края на миналата година Община Разград получи лиценз от Министерството на околната среда и водите за следващите 5 години. Той удостоверява годността на зоокъта за отглеждане на диви животински видове извън естествената им среда, както и размножаването им при контролирани условия. Във връзка с издаването на лиценза през последните години местната управа изпълни всички препоръки и указания, дадени от МОСВ, РИОСВ-Русе и ОДБХ-Разград. Изградени бяха нови клетки на лъвовете, а разширени – огражденията за елените и ламите, като по този начин бяха изпълнени изискванията за необходима площ съобразно броя на животните. В част от клетките на лъвовете бе насипан пясък, поставени са и играчки за занимания. Бяха сключени договори с биолог и зооинженер, животните се наблюдават и от ветеринарен лекар. Над 100 са животните, отглеждани в Зоокъта, близо 70 от тях са птици. Община Разград търси и получава съдействие и консултации от компетентните институции и природозащитни неправителствени организации във връзка с отглеждането на обитателите на Зоокъта съобразно действащото законодателство и стремейки се към подобряване условията за отглеждане на животните. За общинското ръководство изключително важни са и предложенията и сигналите на гражданите, както по тази, така и по други обществено значими теми.  Те могат да се подават чрез формата за подаване на сигнали най-долу вдясно на сайта на Община Разград, на мейла на местната управа: obshtina@razgrad.bg, на фейсбук страницата на Община Разград или на телефоните на общинските структури, които касаят.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *