Нов експонат в къщата музей на Никола Икономов – плакета “Почетен гражданин”

По желание на наследниците на Никола Икономов на Националния празник Трети март ученици от едноименното разградско училище предоставиха плакета „Почетен гражданин на Разград” на възрожденеца на къщата музей, носеща името му. Званието бе присъдено посмъртно на именития ни съгражданин на 28 януари тази година, получи го неговата правнучка Теменуга Иванова, която на официалната церемония го предостави на училището с патрон – нейния родственик. Това съобщават от пресцентъра на Община Разград.

Ученици от 6 „а” и 6 ”б” класове посетиха днес къщата  музей „Станка и Никола Икономови” и връчиха плакета на директора на Регионалния исторически музей Таня Тодорова. „Предоставяме го за съхранение на музея, за да могат всички граждани да се докосват до този символ.  – заяви при връчването шестокласникът Амир Махмудов.

Директорът на музея Таня Тодорова увери учениците, учителите им и директора на училището Виктория Георгиева, че плакетът ще е на отговорно пазене в музейната институция.

Педагозите и музейните работници коментираха възможности да си сътрудничат, както по отношение на общи инициативи, свързани с обучението на младите хора, така и с три годишнини, които предстои да се отбележат през тази година – 200 години от рождението на Никола Икономов, 60 години от създаването на училището, носещо неговото име и 40 години от създаването на музейната сбирка.

В деня на Националния празник къщата музей бе посетена и от представители на училището, което носи името на съпругата на Никола Икономов – ПГО”Станка Николица Спасо-Еленина”. Те поставиха цветя пред паметната плоча на двамата възрожденци.

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *