Нови два случая с COVID-19 – мъже от Веселец и Разград – и нови неясноти в информацията

Коронавирус

По информация на Регионална здравна инспекция (РЗИ) Разград на 09.07.2020 г. са регистрирани два нови потвърдени случаи на COVID-19 в област Разград – съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

Единият случай е мъж на 51 г. от село Веселец, община Завет. Потърсил е медицинска помощ на 08.07.2020 г. в Специализирана болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания  „Д-р Д. Граматиков“ ЕООД, гр. Русе, където е хоспитализиран. Взет му е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/, който е изследван в Самостоятелна медико-диагностична лаборатория  „Здраве 99“, град Русе. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 (специализиран тест за проверка на наличие на зараза с COVID-19) е положителен. Мъжът не съобщава за придружаващи заболявания.

Вторият случай е мъж на 63 г. от град Разград. Потърсил е медицинска помощ на 08.07.2020 г. в Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Иван Рилски – Разград“ АД, гр. Разград (МБАЛ – Разград), където е хоспитализиран в Отделение по инфекциозни болести. Взет му е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/, който е изследван в лабораторията към МБАЛ – Разград. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е положителен. Мъжът не съобщава за придружаващи заболявания.

Прессъобщението от Областна администрация завършва със следното изречение: „През седмицата са оздравели 10 лица в област Разград, с което броят на  оздравелите от коронавирус жители на област Разград е по-голям от броя на заразените лица в областта.“.

Какво точно се има предвид в това изречение не е особено ясно. Възможният вариант е активните случаи – тоест болните в момента – да са по-малко от оздравелите. Такава статистика обаче в никакъв момент в Разград не е обявявана, а само по прессъобщенията от тази седмица става ясно, че досега положителните проби са 13, което е повече от 10, а се предполага, че част от заболелите през предходни седмици също още са болни.

 

 3,914 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *