Нови болни от COVID-19 в Ясеновец в последния ден от бившата карантина

Коронавирус

Два нови случая на положителни за COVID-19 обявиха от Областна администрация. И двата са в село Ясеновец, където според първоначалната заповед за въвеждане на противоепидемични мерки днес трябваше днес да изтече техният срок, но карантината бе предсрочно вдигната с решение на Областния кризисен щаб. За пръв здравните власти информират и за човек на кислородна терапия в разградската болница.

Информацията на Областна администрация се позовава на данни от директора на РЗИ – Разград д-р Ася Генева, към 10,00 ч. на 29.05.2020 г. има установени два нови случая на положителни за COVID-19.

Едната положителна проба е на жена  на 77 г. от с. Ясеновец.  Приета е в отделение по Инфекциозни болести към МБАЛ – Разград на 28.05.2020 г. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/ за изследване. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Жената е с придружаващи заболявания, включена е на кислородна терапия и е в увредено общо състояние.

Втората положителна проба е на жена на 57 г., също от с. Ясеновец.  Пролежала е в отделение по Пневмология и фтизиатрия към МБАЛ – Разград с диагноза  Пневмония. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/ за изследване. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Лицето е приведено в Отделение по инфекциозни болести към МБАЛ – Разград на 28.05.2020 г. Същата е с придружаващи заболявания и е в задоволително общо състояние.

Общият  брой регистрирани заразени с COVID-19 на територията на област Разград са 18 човека, един е оздравял.

Установени са четири контактни на заразените лица. На същите са връчени предписания за спазване на 14 дневна карантина и са взети материали за изследване.

Предприети са незабавни противоепидемични мерки за недопускане разпространението на COVID-19 в отделение по Пневмология и фтизиатрия към  МБАЛ – Разград. На персонала и на лежащо болните в отделението са взети проби за изследване.

От изследваните 14 деца от с. Ясеновец няма положителни. Продължава изследването на целева група – персонал на детски градини и ясли на възраст над              55 години, определени от РЗИ- Разград – до момента всички проби са отрицателни.

Директорът на РЗИ – Разград информира още, че под задължителна домашна карантина за 14 дни са поставени 806 лица, завърнали се от страни, ендемични за коронавирус.

One Reply to “Нови болни от COVID-19 в Ясеновец в последния ден от бившата карантина”

  1. Пожелавам бързото прекратяване и свършване на този театър който се тренира в целия свят със името си ковид 19,коранка вирус дето са го кръстили.Аман да не се разболяват хората или от определени медицински лица на държавата се предлагат на някои хора които са оригинално болни и да се водят с ковид 199 срещу заплащане на определена сума пари.В този световен театър много ясно се вижда че всичко от ковида 19 е една
    педераска придружени със мъжки и путкенски игри на оригинални големи КУРВИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *