Новият турски консул в Бургас води бизнесделегации в Разград, представя и възможности за стипендии за студенти в Турция

Новият Генерален консул на Република Турция в Бургас Сенем Гюзел се срещна с областния управител на Разград Гюнай Хюсмен и с кмета на града Денчо Бояджиев. Тя бе на опознавателна визита в Разград днес. Новият дипломат е назначена на този пост през септември миналата година.

На официалната среща с Областния управител Гюнай Хюсмен присъстваха и заместник-областните управители Нурие Црънгалова и Евгени Драганов, както и главния секретар на Областна администрация Разград Михаил Тодоров.

Областният управител запозна генералния консул с реализираните дейности на база подписаната през декември 2017 г. Декларация за сътрудничество и съвместна дейност между Областна администрация Разград и Областната управа на област Одрин, като даде примери за организираните многобройни работни посещения за обмен на опит на специалисти от различни сфери, ученици, студенти, спортисти, културни дейци и т.н. Гюнай Хюсмен представи и проектите в област Разград, реализиращи се със средства от Турската агенция за икономическо сътрудничество като ремонта с цел енергийна ефективност на  най-старото читалище в град Разград – Народно читалище „Развитие 1869” в град Разград, новостроящата се църква „Свети цар Борис-Михаил Покръстител” и др. Той изрази надежда сътрудничеството с Одрин и ТИКА да продължи и през настоящата година.

Г-жа Сенем Гюзел заяви, че Република България и Република Турция поддържат приятелски отношения и активно сътрудничество, като даде пример с това, че българският премиер Бойко Борисов в момента е в Истанбул за участие в официална церемония по откриване на газопровода „Турски поток”. Дипломатът подчерта, че ТИКА и турските авиолинии са най-разпознаваемите и положително възприемани турски брандове в света. Генералният консул приветства активната работа на Областния управител в подкрепа на двустранното сътрудничество в подкрепа на просперитета на двата народа. Тя информира, че на 22 януари 2020 г. в град Разград ще бъде организирана презентация на възможности за предоставяне на стипендии за безплатно обучение във висши учебни заведения в Турция.

Обсъден беше и ходът на реализирането на проекта за реставрация на джамия „Ибрахим Паша” в град Разград. Областният управител информира, че ремонтът на джамия „Ибрахим паша” става възможен, благодарение на подкрепата от страна на премиера Бойко Борисов, който е първият държавник, ангажирал се с реставрацията на храма и опазването му като паметник на културата с национално значение, след над 40 години разруха и неглижиране на сградата. Той увери официалния си гост, че стриктно ще се контролира изпълнението на проекта на стойност 2,5 милиона лева, за да бъде направена качествена реставрация и сградата да добие автентичния си вид. Гюнай Хюсмен изрази мнение, че всяка държава трябва да се грижи за културно-историческото си наследство и че българското правителство води последователна политика в това отношение. След официалните си срещи г-жа Гюзел посети джамията „Магбул Ибрахим паша”.

На срещата на г-жа Гюзел с кмета Денчо Бояджиев градоначалникът разказа за сътрудничеството между Разград и двете турски общини-побратими – Авджълар и Одунпазаръ. Представи икономическия профил на Община Разград с развитите фармацевтична и хранително-вкусова промишленост, културните и туристически дадености, както и спортните постижения. Г-н Бояджиев покани Генералния консул на следващо посещение, по време на което да разгледа културните забележителности на Разград.

 

Генералният консул Сенем Гюзел сподели впечатленията си от посещенията си в района и обяви, че ще работи за задълбочаване на икономическите връзки между България и Турция. Заяви, че ще организира посещения на турски бизнесделегации в района.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *